Från traditionell bondgård till stilsäker betongbyggnad

Marianne och Henry Jørgensen har byggt sitt drömhus på sin tidigare grannes tomt, där bondidyllen har bytts ut mot en stilsäker arkitektur i exklusiva material. Till taken valde man två varianter av svartmålad Troldtekt.

Photo: Tommy Kolsior

På en kulle med utsikt över Fur, Vitskøl Kloster, Ertebølle och Livø bor Marianne och Henry Jørgensen i sitt nybyggda hem. Här är de omgivna av jordbruksmark och har bara 300 meter ner till Limfjordens strand.

Området runt Salling är sedan tidigare känt för paret. De har nämligen bott på gården intill, där Henry också är född. Under många år odlade de marken åt grannen, och när grannen ville sälja fick de möjlighet att köpa tomten där de sedan kunde bygga sitt nya hem.

Marianne och Henry Jørgensens nya hem är byggt i betong som en fyrlängad gård med atrium i mitten och där rummen har tak upp till nock. Stora fönster bjuder in Limfjorden och omgivande marker, och fönstren i taket släpper in massor av dagsljus. Arkitekturen är enkel och stilsäker – i kontrast mot den klassiska bondidyllen, och det är just det som är meningen.

– Jag är född och uppvuxen i stan i ett arkitektritat hus, och jag älskade det. Vi har bott på en gård som byggdes 1787 och vi vill inte längre ägna en massa tid åt reparationer och renovering. Och så gillar vi båda två det råa uttrycket, säger Marianne Jørgensen.

Designern Søren Vester har hjälpt till att utforma huset, men det var paret själv som bidrog med grundidéerna.

Ett okonventionellt hem

Knappt två år efter att ritningen påbörjades stod betonghuset klart för inflyttning.

– Vi har anlitat lokala arkitekter, företag och hantverkare. Man behöver inte bo i ett storstadsområde för att bygga ett häftigt hus. Här ute på landet finns det inte bara standardlösningar, utan även okonventionella idéer i ett gediget och skickligt hantverk, säger Marianne Jørgensen. 

Materialen är underhållsfria, och det är ett medvetet val. Det genomgående materialet är betong som tydligt syns i både golv och väggar, ute som inne. Till de inre väggarna har ett lokalt golvföretag levererat douglasgran som bidrar till ett varmt och organiskt uttryck.

– Vi har försökt göra det mysigt med utvalda klassiska designmöbler och konst, personliga bilder på väggarna och en stor soffa. Med flera gröna växter blir det ännu hemtrevligare, och i längan mot söder, där vi har fönster från golv till tak, ska vi ha tomatplantor och citronträd, säger Marianne Jørgensen.

Svart Troldtekt binder ihop rummen

Marianne och Henry Jørgensen har adderat flera fina detaljer till sitt hem, bland annat en monteringsskena mellan Troldtekt-plattorna och väggen, som de kan använda till att sätta upp hyllor eller bilder med hjälp av krokar.

Troldtekt-tak har monterats i hela huset. I det stora rummet med kök, matplats och vardagsrum valdes svart Troldtekt line, där de karakteristiska spåren går ända upp till nock. I sovrummen, badrummen och i garaget används klassiska svarta Troldtekt akustikplattor.

– Vi gillar verkligen Troldtekt och var hela tiden säkra på att det var det vi skulle ha. Att vi har Troldtekt line i allrummet har gett en markant förbättrad akustik, och tillsammans med designen ger det en fin och hemtrevlig känsla. Ljudet är bättre än man förväntar sig med alla hårda ytor, säger Marianne