En renovering som både syns och hörs!

Hos en familj i Aalborg har den senaste renoveringen av den fristående villan inneburit ett lyft för bostaden som blev en överraskande positiv upplevelse.

Troldtekt, Boligrenovering Aalborg
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

Den fristående villan från början av 1970-talet har varit familjens hem under de senaste 12 åren, och har under de sista åren successivt renoverats med bl.a. efterisolering av vind och golv samt nya fönster. Huset är i två plan med entré, kök, matsal och barnrum på nedre plan, medan flera rum och vardagsrummet är placerat på övervåningen, med flott utsikt över staden Aalborg. Familjen tycker om sitt hus och dess läge i staden, och har därför förbättrat bostaden ytterligare. Den senaste renoveringen innebar att en vägg till köket revs, mellanrummet mellan våningsplanen tätades och golven togs upp för att efterisolera och lägga nya trägolv och klinker. Samtidigt fick familjen sina akustikproblem i hemmet åtgärdade, och lösningen blev Troldtekt i strukturen extremt fin. Familjen berättar: ” Det var nervöst att få hela nedervåningen upp och ned-vänd så där, och svårt att veta om förändringarna skulle förbättra bostaden som vi hoppats. Vi oroade oss särskilt för den låga takhöjd som är vanlig i bostäder från 1970-talet, men det har visat sig fungera riktigt bra. Vi gör av med mindre värme och har fått mycket bättre akustik. Skillnaden märks verkligen!”

Kök och matsal är två separata rum, men öppningen är bred och ger en fin kontakt mellan rummen. Det finns också en inbyggd skjutdörr, men den används sällan. De vita taken med Troldtekt i extremt fin struktur har förbättrat akustiken märkbart, men ger också ett visuellt lyft och en elegant koppling mellan rummen. Troldtekt har också använts i entrén, i trapphallen och i barnrummen.