Fantastisk egendom mellan skog och sjö

Kurt och Lotte Elmer Nielsen har renoverat den fantastiska fastigheten i Broby på Fyn. Resultatet är helt ett unikt hus där de valda materialen medvetet skapar ett sammanhang mellan husets inre och den naturliga omgivningen utanför. Paret var mycket noga med att hela familjen skulle kunna trivas i huset.

Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

De valda materialen innebar utmaningar med akustiken, och i samråd med sin arkitekt valde paret därför att klä innertaken med Troldtekt akustikplattor i färgen naturträ.

”Vi ville renovera huset med respekt och hänsyn till den naturliga omgivningen. De öppna ytorna, plankgolvet och väggarnas putsade tegel utmanade husets akustik, och arkitekten föreslog därför ett Troldtekt akustiktak – både på grund av plattornas akustiska egenskaper och deras speciella utseende”, säger Lotte.

Det krävdes dock övertalning från arkitekten och Lotte för att få med Kurt på idén.

”Arkitektens argument kring Troldtekt-takets akustiska effekt och hans idéer för finishen var helt avgörande för att jag slutligen sa ja”, säger han.

Innan renoveringen av huset kände Kurt bara till träbetong från produktionshallen i sitt eget företag. Han var därför lite skeptisk till resultatet. Idag är han glad över lösningen.

”Jag är övertygad. Akustiken är fantastisk, och innertakets trästruktur skapar inte bara ett sammanhang mellan husets rum, utan också en fin övergång till naturen utanför”, säger Kurt.

Parets egendom byggdes ursprungligen 1963 och ligger i en glänta mellan skogens träd. De berättar att de trivs väldigt bra i huset med naturen så nära. Vardagsrummet har utsikt över sjön och skogens djurliv, något som familjen njuter av året runt.