Energieffektiv villa med mångfunktionell källare

I den ljusa källaren i denna nybyggda villa nära Heilbronns centrum går det både att vara aktiv, koppla av och ha familjefester.

Troldtekt akustikplattor har unika ljudabsorberande egenskaper och säkerställer bra akustik i t.ex. privatbostäder
Photo: Olaf Wiechers

Med ett modernt och rymligt nytt hus på en stor, grön tomt centralt i tyska Heilbronn har ägarna uppfyllt sin dröm om en egen bostad. Det är inte bara arkitekturen som sticker ut, utan huset är också byggt som ett nollenergihus och har många specialfunktioner att erbjuda. Det inkluderar även källaren, som är mycket mer än bara en förvaringsplats och inte på något sätt liknar en vanlig källare.

Plats för gymnastik och fester

I källaren flödar ljuset in tack vare stora fönsterfronter och det finns gott om plats för gymnastik i ”klätterdjungeln” med ringar, trapets och rep som har fästs i taket ovanför två gymnastikmattor. Dessutom finns en lockande sittgrupp med soffa och sittsäckar att koppla av i.

I det stora rummet finns även ett modernt pentry med vinkyl. Ytterligare vinhyllor är också infällda i väggens träpanel. Flaskorna som lagras där är ett riktigt blickfång och fungerar också som ett designelement. Rummet är perfekt för familjefester av alla slag, privata möten och jobbmöten samt lek med kompisar, samtidigt som det är en plats där man kan dra sig undan. Via en trappa kan man också gå ut i trädgården.

Troldtekt akustikplattor sätter accenter i taket

Rummens tak har försetts med akustikplattor som inte bara ger optimal ljudisolering utan också visuellt perfekt matchar den ljusa inredningen, det grå golvet och det ljusa träet på väggarna.

I den bakre delen, där pentryt och sittgruppen befinner sig, har takplattor med en lugn yta i vitt monterats, medan taket vid fönsterfronten har fått designlösningen Troldtekt Line Design. Smala ljusremsor är installerade i takplattornas infrästa spår och skapar ytterligare designaccenter.

Vita Troldtekt akustikplattor används också i taket över det generöst utformade och ljusa vilo- och träningsrummet. Den som har tröttat ut sig med träningsutrustningen här kan sedan koppla av i den glasförsedda bastun eller njuta av utsikten från den sköna soffan eller fåtöljen. Akustikplattorna passar perfekt ihop med det ljusgrå golvet och de mörkbruna och vita väggarna och bidrar till en lugnande feel good-känsla.