Drömhus med smarta och snygga detaljer

I tyska Schmalfeld ligger en spektakulär privatbostad med imponerande energieffektivitet och smart platsutnyttjande från golv till tak.

Inspiration till akustiklösning med tak från Troldtekt i privat bostad

Drömmen om en energisnål bostad på landet förverkligas i den tyska kommunen Schmalfeld (Schleswig-Holstein). På en 1 200 kvadratmeter stor tomt har ett lågenergihus byggts med luft-/vattenvärmepump och solceller på taket. Byggnaden, som vid första anblicken ser ut att ha två våningar, är i själva verket ett enplanshus i bungalowstil. Det är en imponerande privatbostad med valmat tak, ljus träfasad och stora panoramafönster som ger obegränsad utsikt över trädgården.

Öppna och ljusa sällskapsytor

Den användbara golvytan är på 184 kvadratmeter och utgörs av väl tilltagna rum med generöst ljusinsläpp. Centralt i huset ligger det kombinerade köket/vardagsrummet, vars långsidor har fönster från golv till tak med tillgång till de två terrasserna och trädgården.

Den stora platsbyggda bokhyllan med läshörna vid ”TV-väggen” utgör ett vackert blickfång i den öppna planlösningen, där en spiraltrappa leder vidare till övriga sociala utrymmen.

Snygg kontrast

Exklusiva trägolv med golvvärme kombineras med antracitgrå träfönster och möbler i trä och mörk metall. Kalkväggarna, målade med ljus silikatfärg som ”andas”, skapar en snygg kontrast till möblerna och bidrar samtidigt till ett hälsosamt inomhusklimat. Detsamma gäller akustiktaket med linjestruktur från Troldtekt, som uppfyller kundens krav på energieffektivitet och hållbarhet.