Taket som en enhetlig yta

Familjens bostad stod inför en stor renovering och utbyggnad. Och därmed var det många beslut att fatta vad gällde material och arkitektoniskt uttryck. Resultatet är en bostad där rummen hänger ihop bättre och som har stor respekt för husets ursprungliga stil.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Det friliggande huset från 1960-talet har fått flera tillbyggnader under åren, men med denna genomgripande insats har familjen äntligen fått ett stort vardagsrum som binder ihop huset och ger en fin kontakt med trädgården.

”Det har varit frestande att välja ett nytt uttryck till huset, men vi valde att behålla det gula teglet på insidan och det svarta takutsprånget på fasaden”, säger Sara Brandi.

Familjen valde designlösningen Troldtekt line i vitt för alla tak i huset utom i det ena badrummet, där man satte upp svart Troldtekt line. Här ville familjen ha en utpräglad spakänsla.

Kontinuerlig precision
Med designlösningen Troldtekt line valde familjen ett akustiktak som upplevs som en enda stor, sammanhängande yta snarare än hopsatta plattor. Troldtekt line har frästa, längsgående spår på samma avstånd, och när plattorna är hopsatta fortsätter spåren.

Linjerna i akustikplattorna ger ett exakt och elegant uttryck som passar det modernistiska 1960-talshuset. Samtidigt ger taket ett mycket fysiskt och levande intryck när man tittar på taket tvärs över linjerna. En väldigt trevlig detalj, säger Sara Brandi.

På det hela taget är familjen förtjust i taket, som också understryker rummets öppna och minimala inredning, och den akustiska effekten har varit lika effektiv som man hoppades på. Huset har både fått ett akustiskt och ett estetiskt lugn!