Naturen bjuds in

När man kommer fram till 60-talshuset efter att ha kört genom en tät växtlighet, ser man rakt igenom huset och ut mot ängen på andra sidan. Det är en av de många kvaliteter som de nya ägarna sätter stort värde på.

Villan i skogen ritades och byggdes i mitten av 1960-talet som arkitektens eget hem och arkitektkontor. Ett vackert exempel på modernistisk arkitektur, där man vill att byggnaden och naturen ska flyta samman och där man bor med mycket ljus och rymd. Kännetecknande är också husets grafiska linjer och robusta material. De här tankebanorna har bevarats och förtydligats i och med den genomgripande renovering som huset precis har genomgått.

Bostaden har tilläggsisolerats utan att förstöra det skarpa uttrycket, och inredningen i sekundära rum har anpassats efter ett modernt familjeliv. Tack vare designern Bruno Jacobsens expertkunnande har den här arkitektoniska pärlan fått nytt liv som en hållbar byggnad för lång tid framöver.

 

Skivor, ytor, linjer

Huset har ett tydligt tänk med väggskivor, kombinerat med den utskjutande takskivan och stora glaspartier som ger en lång siktlinje genom huset och vidare ut i naturen. Inomhus finns naturen också representerad med golv i natursten och douglasgran som återkommande material på skjutdörrar, skåp och inte minst i köket.

De tidigare trätaken gick inte att rädda och har ersatts med ett tak i svart Troldtekt v-line i Futurecem. Den här plattan är gjord med lera som ersätter en stor del av cementen i plattan som därmed har ett lägre koldioxidavtryck.

Troldtekt-taken bidrar till bra akustik i alla rum i huset och hjälper till att understryka rummens sammanhängande koppling till varandra. Linjerna i taket är orienterade utifrån husets riktning från norr till söder, vilket blir tydligt i det stora allrummet med kök och vardagsrum. Här bidrar linjerna till att understryka husets ursprungliga idé och kvalitet.