Villa med kontraster

Frame House är en villa med stram arkitektur, och ett utmärkande inslag i landskapet. Inifrån ramas den vackra utsikten över landskapet in, och de stora glaspartierna mjukar upp kontrasten mellan det mjuka landskapet och den enkla linjära arkitekturen.

Troldtekt, Frame House
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Läget i utkanten av ett kuperat landskap är betagande och var avgörande när villan skulle ritas. Familjen ville ha ett skräddarsytt hus som passade just deras behov och önskemål, och de visste vad de ville ha. Efter en bra dialog med arkitektkontoret N + P ARKITEKTUR,  som har många bostäder på referenslistan, ritades de första skisserna. En långsträckt byggnadskropp med fönsterpartier och träterrass med utsikt utgör själva grunden i byggnaden. Köket bildar utgångspunkten för den öppna inredningen och är ett genomlyst rum med utgång mot en innergård. I den ena änden av huset finns det gott om plats för husets bilar och en praktisk ingång till tvättstugan.

Detaljer
Det modernistiska uttrycket med långa linjer ger lugn och utsikt, medan trädörrarna och trägolven skapar en vänlig atmosfär. Familjen visste genom erfarenheten från sin tidigare bostad att bra akustik var avgörande för att skapa en behaglig miljö och föreslog själva Troldtekt som genomgående takmaterial för att säkerställa bra akustik i alla rum. Med vita Troldtekt akustikplattor i strukturen extrem fin upplevs taken som behagliga och enhetliga ytor, som understryker den vita inredningen och har en materialkänsla som går i linje med träytorna. I mötet mellan taken och fönsterpartierna har man skapat en fin detalj, där taken ”svävar”, och ett svagt ljus strömmar ner. I taket har även spottar byggts in på flera ställen. Ett hus, där man lyckats med både helheten och detaljerna.