Modernt enplanshus med stilrena linjer

Varenda detalj i Jacobs och Miriams hus i Vejle är noga genomtänkta. Hemmet utstrålar skandinavisk enkelhet med inspiration från 70-talets fristående villor. Resultatet är ett stilfullt hem med personlighet.

Troldtekt akustiktak i privatbostäder
Photo: Anette Roien

När Jacob och Miriam Honnens Lund började leta bostad fanns nybyggnation inte på kartan. Men under resans gång förälskade de sig i tanken på att kunna bygga sitt drömhus från grunden. Och sedan var det inte långt från tanke till handling. Snart kunde paret flytta in i ett nybyggt enplanshus på knappt 200 kvadratmeter.

– Det har varit väldigt roligt att kunna bygga och designa det hus som vi drömde om. Det gav plötsligt helt andra möjligheter än om vi skulle renovera och färdigställa ett gammalt hus, som var planen från början, säger Jacob Honnens Lund.

Tillsammans med sin fru Miriam har han varit med och ritat och valt material till huset.

Inspirerat av 1970-talet

Deras nya drömhem i Vejle utstrålar minimalism och inte minst en förkärlek till 1970-talets hus med platta tak. Den gula tegelfasaden och de mörka fönsterpartierna för tankarna tillbaka till de traditionella villakvarteren, medan stora, grå klinker och en ljus inredning ger hemmet ett enkelt, skandinavist uttryck.

– Under hela byggprocessen har vi varit noga med att inredningen ska vara stringent och passa ihop. Vi tycker att vi har fått det bästa av två världar och landat i ett hem som både är elegant och personligt, säger Jacob Lund.

Ett enhetligt uttryck

Det är tydligt att varenda detalj i både inredning och materialval är väl genomtänkt. Exempelvis har flera material använts både inomhus och utomhus – bland annat akustikplattor från Troldtekt, grå klinker och gult tegel.

– Vi ville gärna skapa ett uttryck med rena linjer. Därför ligger takplattorna som ett rutnät och överensstämmer med klinkerna på golvet. Vi visste tidigt i byggprocessen att vi skulle välja en lösning som var bra för akustiken och valet föll därför på Troldtekt akustiktak i hela huset – ett val som vi är väldigt nöjda med, säger Jacob Lund

– Tidigare bodde vi i ett vackert gammalt radhus men det var otroligt dålig akustik. Det är en dålig kombination med små barn. Därför var det viktigt för oss att bygga ett hus där vi kan samla vänner och familj utan att det uppstår för mycket oväsen, fortsätter han. 

Husets hjärta

Det är framför allt i det stora köket/allrummet – som är husets största rum – som familjen samlas. Tillsammans med den enkla inredningen och det genomgående materialvalet ger de många inslagen av ek massor av ljus, luft och värme. 

– Vi har medvetet valt att låta köket/allrummet vara husets hjärta. Det är här vi tillbringar det mesta av vår tid och därför har vi satsat extra mycket på det här rummet – bland annat genom att investera i en stor köksö i ekträ som vi gärna samlas runt, berättar Jacob Honnens Lund.

Som en förlängning av köket/allrummet finns ett stort skjutdörrsparti som leder ut till en stor terrass och skapar känslan av ett extra rum när dörrarna står öppna.