Ett hem fullt av kontraster

I Huskvarna har familjen Söderberg skapat sitt drömhus – huvudsakligen i betong. Troldtekt säkerställer bra akustik i hela huset, och i det kombinerade köket/vardagsrummet har man använt svartmålade akustikplattor.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i privatbostäder
Photo: Bara Bild

Familjen Söderberg bodde tidigare i ett kanalhus på Sluseholmen i Köpenhamn, men efter fyra år valde de att flytta tillbaka till Sverige. Här har de byggt sitt drömhus, med betong både utvändigt och invändigt.

– Vi är en familj som gillar kontraster, både i vardagen och när det gäller husbyggande, berättar Mattias och Helena Söderberg. Tillsammans har de barnen Will (9 år) och Amy (3 år).

Huset ritades av byggnadsingenjör Nina Andersson utifrån familjens egna skisser. 

– Vi har alltid varit fascinerade av vad man kan skapa med betong, och därför ville vi bygga ett betonghus. Alla väggar och golv är i betong. Vi gillar också att hitta egna lösningar, och grundtanken har ända från början varit att huset ska bestå av underhållsfria material.

Bostad med personlig prägel

Mattias och Helena har ett gemensamt intresse för inredning och husbyggande. Det är ofta Helena som kommer med nya idéer och Mattias som försöker hitta byggnadstekniska lösningar.

Paret älskar dansk design och har även rest mycket och hämtat inspiration från andra delar av världen.

– När vi valde att flytta hem till Sverige igen, bestämde vi oss för att bygga ett hus som påminde om vår bostad i Köpenhamn. Barnen har fått designa sina egna rum, och Amy ville ha ett rum i rosa och glitter. Will håller på fotbollsklubben Manchester City, så han valde deras färger, säger Mattias och Helena.

Svart tak som ger bra akustik

Paret hade stött på Troldtekts akustiklösningar i andra sammanhang, och efter att ha upplevt skillnaden mellan ett rum med och utan Troldtekt akustiktak blev valet enkelt. Särskilt i ett betonghus, som annars kan ha riktigt dålig akustik.

– Vi älskar Troldtekts design, och resultatet blev ännu bättre än vi hade hoppats – även akustiskt.

I det kombinerade köket/vardagsrummet har familjen Söderberg valt ett svartmålat Troldtekt akustiktak, som skapar en spännande kontrast till betongväggarna och den målade graffitiväggen.

– Vi tycker att det svarta akustiktaket skapar en fin kontrast till de övriga färgvalen, de ljusa väggarna och graffitiväggen. Vi är mycket nöjda med resultatet.

I resten av huset har man installerat Troldtekt akustiktak i grå nyanser.