Utforskande renovering med tak i grått och vitt

Ett ungt par har slagit sig ner i Ikast, renoverat sitt drömhus och brutit med tidens minimalistiska trender. Resultatet är ett hem i svart, vitt och grått.

Troldtekt, private home Ikast
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Livet är inte bara svart och vitt, och det är inte heller Nikolajs och Camillas hem. Det antracitgråa Troldtekt-taket kompletterar stilen i hemmet, som annars hålls i kolsvarta eller snövita nyanser. 

– Svart, grått och vitt är den stil som vi har använt. Vi ville skapa ett annorlunda hem, där vi skulle kunna sätta vår egen prägel på inredning och material, berättar Camilla.

I Ikast har det unga paret renoverat 160 kvadratmeter från 1953. Ytterväggarna är kvar som på 50-talet, men resten av bostaden har genomgått en grundlig renovering. Det har gett paret tillfälle att skapa sitt eget drömhus.

Gör-det-själv med hjälp från familjen
Tillsammans med den närmaste familjen tog Nikolaj och Camilla i början av våren 2017 på sig arbetshandskarna. Murar togs ned, nya väggar sattes upp – alltsammans som ett gör-det-själv-projekt för hela familjen.

– Vi har gjort allt utom VVS och el, förklarar Camilla, som också lägger till att parets familjer har tillbringat många veckoslut i huset.

Innan de sista löven singlade ner från träden och vintermörkret kom smygande, flyttade paret och hunden Frankie in i sitt nya hem. 

Svart kök och fiskbensparkett
Paret har arbetet både utforskande och nytänkande. Temat för renoveringen var att skapa något som inga andra har. Därför tvekade de inte när de såg det grå Troldtekt-taket. Det skulle monteras i vardagsrumstaket. 

– När vi såg den grå färgen, så föll vi för den, eftersom den var så annorlunda. Vi var lite nervösa för om det skulle bli för mörkt, och därför var vi spända när taket skulle sättas upp – men vi är mycket nöjda med slutresultatet.

Det var också kärlek vid första ögonkastet när paret valde sitt kök. Ett svart kök i ek från KVIK kunde övertyga självaste Nikolaj, som hade svurit på att han aldrig skulle ha ett svart kök. Det är en av de saker i huset som paret är gladast över. Förutom fiskbensparketten som också pryder vardagsrummet. 

Det är inte bara taket i vardagsrummets 80 kvadratmeter som är klätt med Troldtekt akustikplattor. Det gäller även rummen i undervåningen, men här har paret valt en mer ren, vit Troldtekt-look.