Nybyggarpärla med sjöutsikt

I norra Jönköping har familjen Kilander förverkligat sin bostadsdröm med ett strömlinjeformat hus som öppnar upp för den omgivande naturen och oöverträffade utsikten över sjön Bunn. För att bidra till den ljusa och skandinaviska stilen har paret valt Troldtekt i naturträ.

Photo: Bara Bild

Våren 2021 påbörjade familjen Kilander sitt byggprojekt på en naturtomt norr om Jönköping och i januari 2021 stod huset klart för inflyttning. Marken ligger på en brant backe med bara 100 meter till sjön Bunn, vilket ger en fantastisk panoramautsikt från huset från både terrass, kök/familjerum och vardagsrum samt badrum och sovrum.

Familjen Kilander består av föräldrarna Marcus och Evelina och deras fyra barn Nikolina 17, Molly 15, Stella 11 och Pelle 5.

– Vi har bygget dette dejlige hus i trästomme med gjuten betongplatta och gjutet valv. Fasaden är en Sioxx behandlad Granpanel och yttertaket bandtäckt plåt i matt silvermetallic. Hus modellen är ett etagehus med 2 våningar som ligger förskjutna över varandra. En stor fri hängande balkong av inbyggt stålkonstruktion och glas räcke mot sjön, forklarer Marcus Kilander og fortsætter:

– På nedre plan bor våra äldre barn och på övre plan bor vi föräldrar och de 2 lite yngre barnen. Vi har et stort öppet kök med matplats och vardagsrums del. Alla innerdörrar är skjutbara vilket ger extra utrymme i alla rum. Vi har bastu med utsikt över sjön och i anslutning till detta ett spabad inbyggd i balkongen.

Ljusa färger och natur

Paret har själva kommit med idéer till arkitekturen och fått hjälp av en arkitekt att förverkliga planerna. Evelina har ansvarat för färger och detaljer i inredningen. Köket och väggarna är i en ljus, beige färg, karmarna och möblerna har hållits vita, och samma stil gäller för de övriga rummen.

– Evelina har sammanfogat alla färger och former på ett fantastiskt sätt. Tanken har alltid varit att allt måste vara naturligt – från färger till material – för att passa in i denna vackra natur vi är omgivna av, säger Marcus Kilander.

Det var också i en förlängning av detta uttryck som valet föll på Troldtekts akustikplattor i naturträ.

– Ett Troldtekt akustiktak var planen från dag ett. Jag driver själv ett företag inom akustik, så jag har god kunskap om Troldtekts produkter. Det är en enormt skön känsla att kliva in i hemmet – det har bra akustik och det är vackert att titta på. Alla som kommer hit frågar alltid om taket. Vi är supernöjda med våra val.