Från bilverkstad till arkitekturpärla

På tomten, som Heidi och Bram förälskade sig i, låg en gammal bilverkstad som de tillsammans har förvandlat till ett modernt och hållbart trähus. Huset är på 114 kvadratmeter fördelade på tre våningar och varenda kvadratmeter har utnyttjats till fullo.

Troldtekt Copenhagen South harbour
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

– Det har varit viktigt för oss att skapa ett hem som är så funktionellt som möjligt. Det har vi bland annat gjort genom att utnyttja höjden och inte minst skapa en öppen planlösning med sammanhängande rum tvärs över våningarna, berättar Bram Andersen. 

Ett kompakt hus kräver bra akustik

Ett litet hus med stora öppna rum innebar dock vissa utmaningar i fråga om akustiken – särskilt på grund av det hårda betonggolvet på bottenplanet. Därför valde paret att klä alla tak med Troldtekt ljudabsorbenter i naturträ, som passar ihop med husets övriga naturmaterial.

– Troldtekttaken skapar inte bara god akustik, utan gör även att huset hänger samman som en helhet. Taket skapar en fin kontrast till det hårda betonggolvet på bottenvåningen. På de övriga våningarna, där golvet är klätt med björkfaner fortsätter det den röda tråden med naturliga och ljusa material, säger Bram Andersen.

Hållbarhet inifrån och ut

Valet av Troldtekt ljudabsorbenter är också i linje med parets önskan om att skapa en hållbar bostad. Exempelvis är fasaden klädd med akaciaträ som kan hålla i 70 år och träfiberisoleringen skapar tillsammans med den öppna spisen ett varmt och skönt inomhusklimat.

– Ända sedan projekteringsfasen har vi funderat över hur vi ska kunna skapa ett vackert och välfungerande hem på ett så hållbart sätt som möjligt. Den öppna spisen, fönstren som vetter mot öster och solcellerna gör att vi bor varmt och billigt, men hållbarhet har även varit ett nyckelord i valet av material, berättar Bram Andersen.