Träbeklätt nybygge omgivet av naturen

I Lunderskov har René Kaack och hans familj byggt sitt drömhus på en stor naturtomt. I köket och vardagsrummet har de valt den eleganta designlösningen Troldtekt line i svart, vilket ger huset ett unikt utseende.

Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Väster om Kolding ligger Lunderskov, där René Kaack och hans familj har byggt ett nytt hus. I oktober 2018 tog de över tomten och rev det gamla huset, ett dödsbo. Sommaren 2020 var det nya huset, som byggts efter deras egna önskemål, inflyttningsklart.

– Vi valde platsen eftersom tomten ligger lite för sig själv i ett landsbygdsområde. Min fru Karina såg ett inlägg på Facebook. Vi lade snabbt ett bud och så satte vi i gång med ritningar och bygglov. Men det har vi allteftersom skaffat oss bra erfarenhet av, säger René Kaack, som själv är snickare med eget företag. Han tillägger:

– Min fru och jag har renoverat sex hus tillsammans. Vi har sålt dem efteråt, eftersom vi tyckte det var tråkigt när projekten var klara. Lyckligtvis gillar vi båda verkligen byggprocessen och har samma smak.

Tomten i Lunderskov kommer troligen inte att bytas ut inom en snar framtid, eftersom deras sexåriga dotter Frida ska börja skolan, och eftersom de även har familj i staden, förklarar René Kaack.

Ett hus som matchar naturen

Familjen Kaacks nya tomt är på hela 15 000 kvadratmeter, varav huset är på närmare 200 kvadratmeter. Hälften av tomten är åkermark och resten är trädgård, där det har stått en del höga träd. De fälldes så att det nya huset skulle få ett bättre läge med mer sol. Familjen har dock planterat 200 nya träd.

Ett putsat hus eller ett tegelhus passade inte till en naturtomt, tyckte paret. Därför är husets ytterväggar träbeklädda med värmebehandlad gran som tål alla typer av väder. Det finns även en terrass på 130 kvadratmeter. Invändigt består huset av ett sammanhängande kök-allrum och vardagsrum, badrum, sovrum och ytterligare tre rum.

Fina detaljer

I René och Karina Kaacks bostad hittar man inte många standardlösningar, eftersom de gillar att göra saker på sitt eget sätt.

– Vi kom överens om att vi inte skulle bo som alla andra, där allt är svart och vitt. Inspiration hittar vi på det sociala mediet Pinterest, och i jobbet som hantverkare åker jag runt och ser många lösningar, säger René Kaack.

Badrummet är designat med mikrocement, och René själv har ansvarat för den uppgiften. Mikrocement är inte bara snyggt. Det är också ett hållbart val och fogar undviks. I vardagsrummet har en alkov där man kan sitta byggts i ekfaner och i samma material byggs ett vinställ. Dessutom utgör husets sockel själva golvet – det har bara slipats och lackerats.

Svarta tak ger ett enhetligt intryck

I familjens hjärterum, det sammanhängande köket-allrummet och vardagsrummet, har svartmålade Troldtekt line akustikplattor monterats. Klassiska vita Troldtekt akustiktak har använts i badrum och sovrum.

– Vi hade länge tänkt oss att ha Troldtekts akustikplattor, men vi kände inte till Troldtekt line-serien med de längsgående spåren förrän min fru började prata med en snickare. Vi tycker att det är en riktigt häftig lösning. Och det tycker även våra gäster, säger René Kaack och tillägger:

”Många sa att det skulle bli för mörkt med svarta akustikplattor. Jag får många galna idéer, men den här var faktiskt bra. Och resultatet blev riktigt lyckat – både med den förbättrade akustiken och utseendemässigt.