Prisbelönt hem med ”hygge”, historia och fjordutsikt

Peter Thomsen och hans familjs drömboende har blivit verklighet. Huset ligger alldeles intill Koldingfjorden, på en tomt som tidigare har tillhört Peters farföräldrar. För att följa husets stil och få bra akustik har paret valt Troldtekt akustikplattor.

Troldtekt akustiktak i privatbostäder
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Det tog nio månader att bygga drömhuset på Fjordvejen i Kolding för Peter Thomsen, Katja Bogetoft och deras fyra barn, som alla flyttade in i december 2019. Och de är inte ensamma om entusiasmen över sin bostad. Den har nämligen fått Kolding kommuns arkitekturpris och priset som ”Borgernes favorit”.

Huset är byggt på Peter Thomsens farföräldrars mark, som han hade turen att få överta när hans farfar gick bort för tre år sedan. Peter själv växte upp lite längre bort på vägen.

”Jag har alltid haft en tanke om att jag skulle tillbaka hit. Först tänkte vi renovera det gamla huset, men vi upptäckte snabbt att det var en hopplös uppgift. Därför pratade vi med Baks Arkitekter, som har hjälpt oss med de utvändiga ramarna, medan vi själva haft ett större inflytande på interiören.”

Industriellt möter värme

Paret var noga med att det nya huset skulle passa in i området. Eftersom huset är nytt och har betonggolv och tegelväggar var det viktigt för Peter och Katja att mjuka upp det råa utseendet, främst genom att använda trä för att skapa värme och trivsel.

”När vi pratade med Baks Arkitekter sa både Katja jag: Det måste vara trivsamt. Vi ville också ta vara på utsikten över fjorden. För mig är dessutom materialet viktigt, och vi har bara valt det bästa av det bästa.”

Trämaterialen har också en plats i interiören, bland annat i form av en massiv trappa till övervåningen, som är ansluten till en inbyggd garderob samt en köksö.

Troldtekt matchar väggfärgen

Med både betonggolv och fyra hemmaboende pojkar i åldrarna 9 till 12 kan det finnas behov av att dämpa ljudnivån något i vardagen.

”Jag står inte ut om det ekar. Som tur är har vi fått ordning på det med Troldtekt akustikplattor. Vi åkte runt och tittade på olika lösningar, men vi var överens om att välja Troldtekt eftersom det var det snyggaste och mest trivsamma. Vi gillar det rustika utseende som akustiktaket ger”, säger Peter Thomsen.

Och de ångrar inte sitt val.

”Vi märker en stor positiv skillnad. Vi har inga akustikplattor på övervåningen, där det är öppet upp till nock, och där är akustiken helt annorlunda”, säger Peter Thomsen.

Paret valde att få Troldtekt-plattorna målade i samma ljusgrå specialnyans som tegelväggarna och dörrarna. Fönsterkarmarna är svarta för att skapa kontrast.