Modernt trähus i naturens ramar

Familjen Alm har i princip själva byggt sitt drömhus i Kungälv – ett trähus som bjuder in både sol och natur. För att skapa en känsla av lugn och harmoni har de låtit installera svartmålade Troldtekt akustiktak.

Inspiration till akustiklösning med tak från Troldtekt i privat bostad
Photo: Bara Bild

I Kungälv norr om Göteborg bor familjen Alm som består av Kristofer och Sanna samt barnen Sigfrid och Ebba som är sex respektive fyra år.

De älskar att bjuda in familj och vänner på mysiga middagar, men det tog tid att hitta den rätta platsen för att bygga drömhuset, berättar Kristofer Alm.

– Vi har velat bygga hus i flera år, men hade svårt att hitta den rätta tomten. Som tur var hittade vi till slut det här stället. Men det tog tid att bestämma arkitekturen för huset. Vi ritade totalt tre hus som var väldigt olika, där det tredje alternativet kändes som det rätta.

Huset är ritat av arkitekten Sara Bärling med hjälp från Oscar Kunzl. Man kan följa familjen Alms husprojekt på deras Instagram-profil @villa.alm.

Funktionellt och inbjudande

Villan är ett trähus i två våningar på totalt 264 kvadratmeter, med stora fönsterpartier som ger ett optimalt ljusinsläpp och utsikt mot omgivande berg och skog.

– Solen har bestämt husets placering och design. Vi ville även att formspråket skulle förmedla en viss funktionell känsla. Men det viktiga var att huset skulle kännas inbjudande för alla som kommer hit, säger Kristofer Alm.

Synligt trä har varit en inspiration för paret och spelar en avgörande roll i huset – det gäller till exempel furugolvet. Med hjälp från vänner har Kristofer och Sanna i stort sett byggt allt själva.

Svart akustiktak skapar lugn

Kristofer och Sanna hade hört talas om Troldtekt från både snickarna och arkitekten, och besökte ett hus med Troldtekt akustikplattor för att titta närmare på lösningen.

– Vi tänkte direkt att det skulle vara mycket finare än gips. Och akustiken spelade förstås också en stor roll. Det märktes verkligen hur mycket akustikplattorna faktiskt dämpade ljudnivån, säger han och tillägger:

– Många av våra gäster kommenterar vårt Troldtekt-tak på ett positivt sätt – dels att det är svart, och dels att akustiken är väldigt behaglig, trots de stora ytorna. Efter att ha varit hemma hos oss har tre andra familjer som vi känner också valt att montera Troldtekt.

Varför valde ni svarta akustikplattor?

– Vi tänkte att det skulle ge en trevlig och lugn känsla i huset, vilket det också har gjort, säger Kristofer Alm.

Vad tycker ni om resultatet?

– Vi älskar det!