Nybygge med inspiration från familjens resor

Med ett par husprojekt i bagaget kastade familjen Engde sig ut i ännu ett nybygge, som bland annat innefattade nästan nio meters takhöjd och inredning med inspiration från vida världen.

Photo: BaraBild

I Höllviken söder om Malmö står nu familjens nya hem färdigt. Det är det tredje huset de har byggt – men också det bästa hittills, enligt Sanna Engde. Förutom henne består familjen av maken Jesper och deras tre barn, varav två fortfarande bor hemma.

– Våra behov har förändrats genom åren i takt med att familjen har utökats och små barn blivit tonåringar, säger Sanna Engde.

Från Dubai till Barcelona

Familjens nya hus har ritats av arkitekten Peter Malmberg och uppförts av byggföretaget BOSUMHUS. Sanna Engde berättar att de valde BOSUMHUS framför allt eftersom de använder naturliga trämaterial som har en lång hållbarhet, men påpekar att hon och hennes man själva hade en tydlig idé om husets arkitektur.

– Våra tidigare erfarenheter i kombination med intryck och upplevelser från olika resor och hotell har bidragit till utformningen av husets design. Vikfönstret i köket hade vi till exempel sett i en bar i Barcelona och inspirationen till badrumsinredningen kommer från ett hotell i Dubai.

Familjen har valt en mörkare färgton och atmosfär i hela huset som en kontrast till den tidigare bostaden.

– I vårt förra hus var det mesta ljust, men vi trivs fantastiskt bra med den nuvarande färgskalan. Den ger ett lugn och en känsla av att befinna sig i en hotellobby, säger Sanna Engde.

Troldtekt löser akustiken

I familjen Engdes nya vardagsrum är takhöjden nästan nio meter, vilket i kombination med det slipade betonggolvet inte gav de bästa akustiska förutsättningarna.

– Därför kände vi oss tvungna att reglera akustiken, så att det skulle bli en behaglig miljö att vistas i. Vi tittade på olika alternativ och fick snabbt upp ögonen för Troldtekt line, som passade perfekt in i vår inredning. Linjerna i ytan framhäver takhöjden och den svarta färgen är bara så cool. Om vi hade vetat hur bra det skulle bli hade vi använt Troldtekt på fler ställen i huset, säger Sanna Engde.

Hon berättar att taket förutom den snygga designen dessutom gör stor akustisk skillnad:

– Det svarta taket är effektfullt rent visuellt, men det bästa är ändå den goda akustiken. Vi har haft många vänner på besök som förvånats över hur ljudbilden kan vara så dämpad i ett så stort rum. Taket gör att ljudet absorberas och inte upplevs som högt eller irriterande, även om vi är 10–12 personer som sitter och äter. Det dämpade ljudet ger en lugn atmosfär och en skön känsla.