Landskapet fortsätter in i huset

På en ovanlig grund i ett storslaget landskap ligger familjen Højrups villa, som är platsritad av ak83 arkitekter och byggd av Rasmus Højrup, som har varit noga med alla detaljer.

Troldtekt Loenstrup
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Några kilometer från Lønstrup och med utsikt över Vennebjerg Kirke bor Rasmus Højrup med sin familj. Grunden har ett dramatiskt fall, och det krävdes ett kraftfullt arkitektoniskt grepp för att föra in det i husets form. Huset är elegant byggt med överlappande plan, som orienterar sig efter utsikten, som också förändras i huset.

På entréplanet ligger barnrummen och en tvättstuga med utgång till garaget. Tvärs över den här byggnadsdelen ligger övervåningen med kök-/allrum, vardagsrum och föräldrarnas del. Det stora vardagsrummet är klätt i lister av cederträ och framhävs därigenom fint som husets hjärta. Härifrån finns det flera utgångar till takterrasser och uteplatser, som gör att ute och inne flyter ihop på ett fint sätt.

Hållbart hus
En bred trappa, i ekträ precis som golven, binder samman entréplanet med köket och föräldrarnas del, och fortsätter sedan de fyra stegen vidare upp till vardagsrummet och skiljer tillsammans med den murade öppna spisen av ytorna.

Huset är byggt i gedigna och robusta material med stor detaljrikedom. Vita Troldtekt akustikplattor i alla tak med inbyggd belysning ger ett fint sammanhang mellan våningar och rum och ger en behaglig akustik trots stora glasytor och högt i tak.

Rasmus Højrup, som driver byggföretaget Højrup Byg har själv byggt huset och har fokuserat på bra material, som både passar det modernistiska uttrycket och som är hållbara.

”Det har varit ett nöje att rita åt en byggherre som har förstått husets arkitektoniska idé och som har en känsla för estetik och kvalitet. Resultatet talar för sig själv ‒ allt hänger samman.

Byggherren har fått ett hus, där estetik och funktion kompletterar varandra perfekt. Bland annat ville byggherren att alla rum i huset skulle få bra akustik utan att kompromissa med estetiken.

Akustiktak från Troldtekt med rå och rustik yta ger en bra kontrast till husets golv och väggar som har en mer förfinad struktur”, berättar Morten Degner Dahl, arkitekt och partner på ak83 arkitekter