Stilrent hus i naturskön omgivning

På en kuperad naturtomt i Nordjylland ligger ett nybyggt bostadshus. Huset ligger nära havet, och dess svarta akustiska innertak med långa, frästa spår smälter väl in i den vilda, orörda jylländska naturen.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i privatbostäder
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Vatten, strandråg, sanddyner och hästhagar precis runt knuten. Det är miljön som Anita Brix, hennes man Kristian och deras tre barn lever i. På en kuperad naturtomt i Nordjylland har paret byggt sitt drömhus, ritat av Baks Arkitekter. Det kombinerar på ett elegant sätt kvalitetsmaterial och unika detaljer med det karga landskapet vid Nordsjön.

– Jag har alltid drömt om att bo nära naturen och havet. Det ger ett alldeles särskilt lugn. Därför tvekade vi inte länge när vi hittade tomten. Vi rev den befintliga sommarstugan och byggde i stället huset vi alltid har drömt om, säger Anita Brix.

Det nybyggda huset är på 250 kvadratmeter, med en tomt på hela fyra hektar. Här har paret Brix bland annat låtit anlägga ridbana, stall och verkstad.

Unika detaljer och kvalitetsmaterial
Mässingsbeslag, extra höga ekdörrar och ett specialbyggt kök är bara några exempel på husets många unika detaljer. Paret har noga tänkt igenom varje lösning och inte kompromissat med vare sig kvalitet eller funktionalitet.

– Huset är byggt precis som vi ville ha det. Därför tog det också lång tid att färdigställa, eftersom alla lösningar är noga genomtänkta. Dörrarna är till exempel extra höga, för att passa till den enorma takhöjden, och ek går igen på flera ställen, säger Anita.

Genomtänkt inifrån och ut
Dessutom har man skapat en koppling mellan utsida och insida. Invändigt har man låtit installera de svarta akustiktaken Troldtekt line. När Anita och Kristian såg den här lösningen var de genast övertygade om att den skulle sätta tonen för husets övergripande karaktär. Därför är de utvändiga träpanelerna också specialbyggda, med brädor i samma bredd som de frästa spåren i innertaken.

– Ett tag funderade vi på att ha innertak med träpanel, men när vi såg Troldtekt line var vi säkra på att det var rätt lösning för oss. Innertaket är det som ramar in vårt hem. Både när det gäller estetik och akustik. De vertikala linjerna upplevs som lugnande för ögat, eftersom skarvarna är dolda. Det skapar en stor och jämn takyta, och den svarta färgen ger ett exklusivt och elegant intryck, säger Anita.

Ett med naturen
Från de stora fönstren i köket och vardagsrummet har man utsikt över havet och de böljande sanddynerna. Därför var det också viktigt för Anita och Kristian med ett hus som smälter in naturligt i det omgivande landskapet. Fasaden består av gult tegel, med inslag av träpanel i furu, och fönsterkarmarna är olivgröna. Inomhus är paneler och dörrar i ek, och taken från Troldtekt är tillverkade av naturliga material som trä och cement.

– Det är underbart att sitta i vardagsrummet och uppleva hur årstiderna förändras och följa det rika djurlivet utanför. Trots takhöjden på nästan fem meter känns huset som en del av det omgivande landskapet, tack vare materialvalen och de stora fönstren, säger Anita.

Taket får lugnet att sänka sig
Takhöjden, betonggolven och fönsterpartierna ställer stora krav på akustiken. Samtidigt är huset konstruerat med en passage som ger fri sikt från ena änden till den andra.

– Tidigare bodde vi i ett hus med gipstak. Därför ville vi redan från början hitta en lösning som möjliggör socialt umgänge, med gäster och lekande barn. Jag vågar inte tänka på hur akustiken skulle vara om vi inte hade ljudabsorberande tak. Samtidigt ger den svarta färgen ett naturligt lugn, säger Anita.

Det kombinerade köket och vardagsrummet är husets hjärta, och det är här familjen tillbringar mest tid. Skiljeväggen i tegel med inbyggd kamin delar upp rummet i mindre ytor som inbjuder till såväl avskildhet som umgänge.