Nybygge med utsikt över sjön

Läge, läge, läge. För Lars och Bodil har läget alltid varit den viktigaste parametern. Det var därför också läget med utsikt över den naturvackra sjön som var avgörande när de köpte bostaden i Ry. Lika avgörande var deras beslut att montera Troldtekt i hela huset.

Troldtekt, private home, Ry
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

I december 2016 flyttade Lars Peder Pedersen och Bodil Kristensen in i sitt drömhus. Huset ligger centralt i Ry – mitt i ett vackert landskap med utsikt över en av flera stora sjöar i området. 

När Lars och Bodil köpte bostaden, gällde det ett helt annat hus. Huset var en gammal byggnad, som de rev för att kunna bygga upp sitt egen villa från grunden. Ett hus, som skulle visa sig bli deras drömbostad.   

Akustiktaket vinner
I hela huset har man monterat Troldtekt-tak. Ett val som man gjorde efter grundliga jämförelser och överväganden, bland annat i förhållande till akustikgips.

– Vi tvivlade inte alls på att vi ville investera i ett akustiktak. Akustiken har inte varit något att hurra för i många av de nybyggda hus som vi har besökt. Så det var vårt förstaval – helt klart. Och så kände jag ju till Troldtekt genom mitt arbete hos Rambøll, berättar Lars Peder Pedersen. 

Akustiktaket är genomgående i hela huset, där Lars och Bodil också har valt genomgående material till väggar och golv.

Ett annorlunda uttryck
I hemmet har paret arbetat med att skapa ett raffinerat uttryck. Taket har man därför monterat på ett annat sätt än ett traditionellt Troldtekt-tak. Man har nämligen försökt att återskapa de rena linjerna från golvets fogar genom att placera Troldtekt-skarvarna rakt bredvid dessa – i motsats till den traditionella placeringen med förskjutna skarvar. Samtidigt har de skapat en gipsfris längs alla kanterna, som får Troldtekt-taket att verka lättare och mer svävande.

– Vi har tänkt noga på varje detalj i vårt hus. Troldtekt absorberar mycket ljud, och därför är också efterklangstiden helt perfekt nu. Det betyder mycket, eftersom vi i bostaden har element som klinkergolv i vardagsrummet och en minimalistisk inredning, som kan ge ljudmässiga utmaningar, säger Lars Peder Pedersen.

Med andra ord har paret med den goda akustiken skapat förutsättningar för ett bra inomhusklimat. Och det är något som båda anser har stor betydelse för deras välbefinnande.