Man ska bygga tre hus...

– Efter flera byggprojekt kan vi dra slutsatsen att vi trivs bäst i ett hem med bra akustik, säger Kent Breinholt, ägare av Fynbo Glas ApS.

Troldtekt Baekkelunds Have SE
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

För Kent och Mette Breinholt var det tredje gången gillt när de 2014 flyttade in i sin nybyggda villa med 240 arkitektritade kvadratmeter i ett attraktivt område nära Odense centrum. I sitt tidigare hem hade paret också valt hårda byggmaterial som gips, klinker och fönsterpartier. På den tiden var de dock inte uppmärksamma på akustiken, och det resulterade i utmaningar i vardagen. Nu gick paret därför systematiskt till väga och tog hjälp av en arkitekt innan bygget påbörjades.

− Arkitektrådgivning är avgörande för ett byggprojekt. Naturligtvis hade vi många drömmar och önskemål, men Aspect Arkitekters rådgivning gav oss ett lugn. Samtidigt fick vi också mycket input kring ljusinfall, material och detaljer, säger Mette Breinholt, som arbetar som grafisk formgivare, och fortsätter:

− Akustiken är otroligt bra, och det gäller oavsett om vi det bara är vi själva som är hemma eller om vi är ett sällskap på 20 personer. Redan när du kliver in i huset kan du känna hur lugnt det är. Det ger en mycket speciell atmosfär som många av våra gäster märker.

Orange dörr väcker uppmärksamhet

Husets orange dörr sticker ut från mängden i villaområdet, och den bryter husets annars neutrala fasad som består av mörk sten inramad av svart zink. Även husets inre präglas av att Mette och Kent Breinholt har låtit sina drömmar få fritt utlopp. Särskilt den rymliga ytfördelningen i förskjutna plan, de enorma skjutbara glasdörrarna och den öppna planlösningen mellan kök och vardagsrum, som storleksmässigt kan jämföras med en lägenhet i Århus eller Köpenhamn. Hela härligheten är placerad på en sluttande tomt med utsikt över skogen och sjön några meter från villan. Till detta kommer parets mycket stilmedvetna inredning, där komfort och minimalism går hand i hand.

− Vårt tidigare hus hade så dålig akustik att vi fick kompensera genom att använda mattor och stora tavlor, men det spelade egentligen ingen roll. Här i vårt nya hus innebär Troldtekt-taket att akustiken inte alls är en parameter som vi måste ta hänsyn till. Därför kan vi inreda huset precis som vi vill, säger Mette Breinholt.

Inte dyrare än gips

Det var Kent Breinholt som introducerade Troldtekt-lösningen. Efter att ha undersökt möjligheterna för färg, montering och pris fann paret att lösningen kostade lika mycket som ett vanligt gipstak när kostnaden för spackling och färg räknades med. Kosmetiskt är paret också nöjda med sitt val av taklösning.

− Troldtekt-taket ger husets mycket öppna ytor ett fint spel och bidrar till att göra vårt hem hemtrevligt, säger Kent Breinholt.