New York möter Skandinavien - mitt i Odense

Den skandinaviska stilen är ljus och enkel och det kan innebära utmaningar om man vill ha ett personligt hem med charm och en twist. I en lägenhet i Odense centrum blev lösningen bland annat en rå tegelvägg i New York-stil och Troldtekt akustiktak.

Troldtekt Odense Soendergade
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Claus Lund Clausen är snickare och ägare av företaget GLANT, som renoverar och bygger om bostäder på Fyn. 2017 köpte han en fastighet i hjärtat av Odense, som han sedan delade in i tre ägarlägenheter och själv flyttade han in i lägenheten på markplan.

– Det var faktiskt inte meningen att jag skulle bo i lägenheten. Jag köpte och renoverade fastigheten för att sedan sälja den vidare men plötsligt blev lägenheten på markplan ledig och så flyttade jag in själv, berättar Claus Lund Clausen.

Lägenheten är 115 kvadratmeter fördelade på två rum, ett kök/allrum och en hall med öppet till nock. Därutöver finns det en stor källare som han använder som kontor.

Ska inte likna de andra
Fastigheten ligger på en av Odenses populäraste gator och husets vinkelform och nedgången till källaren ger lägenheten massor av trevliga myshörnor. Ändå funderade Claus Lund Clausen mycket över hur man skulle kunna ge lägenheten en extra twist och personlighet när han renoverade den.

 – När man totalrenoverar en lägenhet blir det ofta så att den liknar en nybyggnation med vita väggar, gipstak och ljusa kökselement. Det var jag inte intresserad av, berättar han.

Därför valde Claus Lund Clausen, redan innan han visste att han själv skulle flytta in, att ha en rå kortvägg i köks-/allrummet, frilagda bjälkar i källaren, montera Troldtekt akustiktak och bygga en köksö med två olika uttryck.

Det bästa från båda världar
Resultatet blev en lägenhet, som har en rå New York-look, samtidigt som den utstrålar skandinavisk enkelhet. Frågar man Claus Lund Clausen bidrar taken till att bryta av de rena, vita ytorna och samtidigt ger de bra akustik – därför har han valt Troldtekt ljudabsorbenter i alla lägenhetens rum.

– Taken ger en fin kontrast till det grå betonggolvet i köks-/allrummet och till skillnad från många andra lägenheter kan vi vara många människor runt om matbordet utan dålig akustik. Detsamma gäller i hallen och i resten av lägenheten för den delen, säger Claus Lund Clausen.