Akustiktak skapade lugn i lägenheten i storstan

Andreas och hans familj har nyligen fått en enkel och effektiv akustiklösning med takplattor och inramade akustikpaneler från Troldtekt i lägenheten på Frederiksberg. Det innebär att Andreas inte längre behöver gå med öronproppar i sitt eget vardagsrum.

Troldtekt Porcelænshaven, København
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

När Andreas och hans familj återvände till Danmark efter en tid i utlandet steg de in i sitt nya hem ‒ en fin lägenhet i närheten av Frederiksberg Have. Lägenheten är ljus och rymlig. Den är stilrent inredd med många spännande detaljer – bland annat finns det takbelysning i snedtaken och en nivåskillnad mellan vardagsrummet och barnrummet, som är avskilt med en glaskarnap i full takhöjd.

Akustiken var en stor utmaning

Men det fanns smolk i glädjebägaren. Andreas upplevde ganska snabbt efter inflyttningen att akustiken i lägenheten inte var optimal. Och i hans fall var det extra problematiskt eftersom han lider av Menières sjukdom och därför plågas av högt ljud som förvärras när akustiken är dålig.

”Vi hade precis flyttat från USA till Danmark, och hade ingen möjlighet att se vår lägenhet innan vi flyttade in. Även om det kan kännas tråkigt att prata om hörselnedsättning är det tyvärr en del av mitt liv och den dåliga akustiken gjorde det omöjligt för mig att vistas i vårt vardagsrum utan att använda öronproppar”, berättar Andreas.

Takplattor och dekorativa bilder ramar in det goda ljudet

Hantverkarna satte igång och familjen har nu fyra takplattor med Troldtekt Plus, som fångar upp de höga ljuden innan de åker runt i det stora vardagsrummet.

Utöver det nya takplattorna har det kommit upp ny konst på väggarna. Inramade akustikpaneler från Troldtekt ingår nämligen som dekorativa element i inredningen, och Andreas har själv valt motiven till konstverken.

Diskret och lyckad lösning

Den danska trendexperten Mads Arlien-Søborg har besökt Andreas lägenhet och berättar om resultatet:

”Jag tycker att det blev en riktigt bra och intressant lösning. Akustikplattorna har satts upp i ”öar”. Det är diskret, och blir inte främmande inslag inredningen och det tycker jag är viktigt. Dessutom gillar jag verkligen att Andreas har valt att även använda akustikplattorna som målningar – alltså som ren dekoration i hemmet – samtidigt som de har en akustisk funktion”, säger Mads Arlien-Søborg.

En skillnad som syns och känns

Familjen är mycket nöjd med kombinationen av funktion och estetik i Troldtekts akustiklösning, och särskilt den förändrade ljudmiljön som har gjort stor skillnad i vardagen för Andreas och hand familj.

”Det kan vara svårt att förklara akustik. Men skillnaden är att jag inte tänker på det. Nu kan jag komma in i mitt hem och vara i en safe zone där det är lugn och ro”, berättar Andreas.

------
Fakta om Menières sjukdom

Menières sjukdom (Morbus Menière) beror på en störning i vätsketrycket i innerörat och visar sig genom yrsel, illamående och kräkningar, hörselnedsättning, tinnitus och lock för örat.

Sjukdomen drabbar oftast bara det ena örat. För vissa personer börjar sjukdomen på den ena sidan men utvecklas senare även på det andra örat. Sjukdomen är lika vanlig bland kvinnor och män. Besvären kan komma i alla åldrar men är vanligast hos personer mellan 30 och 60 år.

Källa: Hörselskadades riksförbund i Danmark