Elegant nybyggnation möter ljus och natur

I Mårslet har makarna Lotte och Julius Böing byggt sin drömvilla som utstrålar skandinavisk enkelhet. Här får barnfamiljen massor av plats, en skog i trädgården, generöst dagsljus och bra akustik.

Söder om Århus spirar nya villakvarter och nybyggnationer fram i Mårslet med omnejd. Det finns det goda skäl till. Det är ett naturskönt område med vardagens förnödenheter inom räckhåll – och med letbanen, den snabba spårvägen, är det enkelt att ta sig in till Århus centrum.

2021 köpte Lotte och Julius Böing en tomt i Mårslet och nu står deras moderna villa – och deras drömhus – färdigt. Paret har skapat en bostad i synergi med omgivningen. Tomten gränsar till en skog och familjen har helt och hållet tänkt in solens strålar i planlösningen.

– Vi var rätt säkra på hur huset skulle se ut. Vi har försökt dra en modern och nordisk tråd genom hela huse och framför allt var det viktigt för oss att prioritera ljusinsläpp. Därför visste vi redan från början att våra glaspartier skulle gå från golv till tak, berättar Julius Böing.

Husets hjärta är det centrala köket/allrummet med ett nedsänkt vardagsrum i förlängningen. Dagsljuset kommer in genom fönster i både köks- och vardagsrumsdelen samt kökets takfönster. Längs den långa hallen ligger två rum, badrum och grovkök, och på andra sidan om vardagsrummet ligger föräldraavdelningen med sovrum och badrum. Paret har även låtit bygga ett dubbelgarage och en terrass på 90 kvadratmeter längs baksidan av huset.

 

En privat oas

Paret har själv ritat huset och bestämt materialen. Julius Böing har ett eget snickeriföretag, vilket har gjort processen och besluten lättare. Ek tillsammans med färgerna grått och vitt skapar en lugn och ljus stämning i barnfamiljens vardag som annars är ganska hektisk.

Julius och Lotte Böing har ritat huset runt en atriumgård. Det stängda gårdsrummet är en perfekt oas i mitten av bostaden och binder samman inne och ute.

– Atriumgården ger oss både en samlingspunkt utomhus och avskildhet. Vi har byggt hus i ett villakvarter och genom att bygga gårdsrummet slipper vi fönster ut mot den gemensamma vägen, säger Julius Böing.

Atriumgården gör det möjligt att genom hela huset, från köksön och ut till skogen i trädgården. Det ger familjen en större samhörighet mellan husets enskilda rum och utelivet.


En förkärlek för bra akustik

Precis som atriumgården har behaglig akustik varit avgörande för paret. Med Julius Böings bakgrund som snickare och Lotte Böings bakgrund som audiolog vet de båda hur mycket bra akustik betyder för ett hem. Och med nästan tre meter till taket har det varit viktigt att tänka på akustiken:

– Från början hade vi valt akustiska gipstak till huset, men när vi tillfälligt bodde i en liten arbetsbod med Troldtekt så ändrade vi oss. Här upplevde vi verkligen hur stor skillnad Troldtekts akustikplattor gör, säger Julius Böing.

Valet föll på designlösningen Troldtekt line i färgen vit för att bevara den luftiga och ljusa stämningen.

– Det passar bra ihop. Vi kan prata lugnt med varandra i varje rum och till och med ropa från ett rum till ett annat och fortfarande förstå varandra. Särskilt när vi är många människor samlade kommer akustiktaket verkligen till sin rätt. Vi har just hållit barndop med 75 gäster och stämningen var helt och hållet behaglig, säger Julius Böing.

Paret har installerat Troldtekt line i kök/allrum, vardagsrum, hall och entré samt i husets fyra sovrum. Garaget har fått Troldtekts klassiska akustikplattor i vitt. Inom kort kommer även badrummen att förses med akustikplattor:

– Vi har verkligen grämt oss över att vi inte har akustikplattor i badrummen. Där är otroligt dålig akustik, så skillnaden märks verkligen. Tiden får utvisa om det blir en tak- eller vägglösning, avslutar Julius Böing.