Akustiktaken för in naturen i estetiken

Med utsikt över Lemvigs sjö, gröna backar och trädtoppar ligger en tegelvilla i brända toner. Ett hem som med sitt Troldtekt akustiktak integrerar naturens råa och ärliga uttryckt i estetiken invändigt.

Troldtekt Lemvig Soelystvej
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

På den ena sidan passar den traditionella, A-formade villan perfekt in bland grannskapets bostäder. På den andra sidan sticker den moderna minimalismen, de stora ytorna och glaspartierna ut från mängden.

I maj 2017 flyttade Nete och Peter Mortensen med sina fyra barn till sommarhuset – och så tog rivnings- och byggarbetet vid sjön i Lemvig fart. Flera i byn var ledsna över att den gamla bondgården från år 1900 skulle rivas, så Nete och Peter byggde ett nytt hus i samma ärliga, rustika Lemvig-stil. Men i en modern version.

– Vi hade kunnat bygga ett minimalistiskt, ljusgrått hus men det skulle sticka ut för mycket stilmässigt. Därför behöll vi den A-formade, enkla ladugårdsstilen och jordfärgerna som passar till backarna och den rustika naturen utanför fönstren, berättar Nete Mortensen.

Taket som inredningsdetalj
Lemvig-villan är ritad av Baks Arkitekter, och är byggd av den lokala snickaren Steen Stensgaard, som är certifierad Troldtekt akustikexpert. Den 250 kvadratmeter stora villan är inte helmurad utan består av en järn- och träkonstruktion. Utöver det omfattande snickeriarbetet hade den lokala snickaren även ett finger med i spelet i valet av Troldtekttak.

– Arkitekten förslog Troldtekttaket redan innan huset hade byggts men min man avfärdade snabbt idéen. Medan jag betade av högen med inredningstidningar märkte jag att taken skulle kunna ge vårt nya hem ett nutida, rått och naturligt uttryck. Jag ventilerade mina tankar med snickaren Steen Stensgaard som är en varm förespråkare av Troldtekt och tillsammans lyckades vi övertala min man Peter, berättar Nete Mortensen.

En fröjd för öra och öga
Nete och Peter Mortensens villa i Lemvig har vita Troldtekttak i extrem fin struktur i alla rum, och det gör en enorm skillnad för akustiken. Särskilt mitt i huset som är ett öppet rum med högt i tak märker paret takets effekt.

– Jag föll för takens estetik och rustika, naturliga uttryck som passar bra till husets ladugårdsstil. Min man är en praktisk person och föll däremot för Troldtekttakens akustiska effekt, långa hållbarhet och enkla underhåll. Vi är båda två väldigt glada över resultatet, säger Nete Mortensen.