Hållbara bostäder i Humlebæk

En liten serie radhus i Humlebæk sticker ut genom att vara Svanenmärkta och därmed både hållbara och med ett bra inomhusklimat.

På en återvändsgata i ett större villakvarter i Humlebæk har 10 radhus just byggts i fyra klungor, mellan vilka man gjort plats för en fin gårdsmiljö. Det finns en bra variation mellan trerummare, där innertaket följer taklutningen och därmed ger högt i tak, och andra bostäder med fyra rum fördelade på två våningar. Varje enskilt hem är något förskjutet i förhållande till grannhuset.

Husen är vitputsade med träpartier mellan fönster och dörrar, vilket förstärker den modernistiska arkitekturen med enhetliga fönsterband. Båda typerna av bostäder har köket och eventuellt trappan mitt i huset, medan de små bostäderna får extra ljus från takfönster i hallen och högre fönsterpartier i vardagsrummet.

En linje genom bygget

I alla bostäder har Troldtekt line i vitt använts i vardagsrumstaken. Denna lösning säkerställer god akustik i detta rum där familjen vanligtvis samlas. Valet av Troldtekt line understryker också den arkitektoniskt strama stilen i "Humlebæk Strandhuse", där linjerna pekar ut mot de stora fönstren när man kliver in i hemmet.

Troldtekt är registrerat i Nordisk Miljömärknings databas över material som kan ingå i Svanenmärkta byggnader. Svanenmärkningen går hand i hand med hållbarhet, vilket i dessa bostäder innebär att ett bra inomhusklimat säkerställs genom bland annat materialval och fönstertyp. Dessutom har bostäderna en låg energiförbrukning och är extra kvalitetskontrollerade byggnadstekniskt. För certifieringen måste många material också vara återvinningsbara, och det finns särskilda krav på hållbart trä.