Svarta tak ger attityd till arkitektritat hus

Ägaren till butiken Liv och Stiil i Randers, Anette Rasmussen, har tillsammans med sin man väckt ett bedagat 1980-talshus till liv igen. Huset har ett riktigt drömläge, och efter renovering och kunnig inredning har det nu gjorts till deras eget med bland annat svarta Troldtekt® line-tak.

Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Barnen var stora och det var dags att testa något nytt. I februari bytte Anette och Brian Rasmussen sin större och nyare villa mot ett arkitektritat hus från 1980-talet med ett drömläge i stadsdelen Hornbæk i södra Randers.

– Vi föll för det natursköna läget med skogen som börjar redan i kanten av trädgården, och den vackra utsikten över fjorden som vi har från vår nybyggda altan. Tomten sluttar och trädgården är därför skapad i olika nivåer. Det gick inte att motstå, säger Anette Rasmussen.

Nytt och gammalt

Huset i Hornbæk är på 176 kvadratmeter och tomten är på ca 1 000 kvadratmeter. Anette och Brian Rasmussen har under sommaren låtit bygga en kombinerad träterrass och altan på 150 kvadratmeter runt huset för att utnyttja utsikten maximalt.

– Vi flyttade från ett nyare och mer minimalistiskt hus, men ville gärna ha ett mer rustikt uttryck. Jag har även inrett det annorlunda och lagt mer tyngd på trivsel och enkelhet genom att till exempel använda trä och lugna färger, säger Anette Rasmussen.

I samband med renoveringen ville paret bevara husets ursprungliga arkitektur samtidigt som de har satt sin egen prägel på det. Det har i huvudsak gjorts med ett betonggolv, nya fönster som inte är spröjsade utan i stället ger panoramautsikt, och ett svart Troldtekt akustiktak.

– Huset är byggt i rött tegel, och även om många väljer att putsa tegelfasaderna, vill vi gärna bevara det ursprungliga uttrycket.

Svart Troldtekt som kontrast

Anette och Brian Rasmussen låtit montera Troldtekt akustikplattor i husets alla rum. Valet föll på designlösningen Troldtekt line som har längsgående spår som löper över den samlade takytan.

Utöver akustikegenskaperna ger Troldtekt-plattorna ett lugnt uttryck samtidigt som de skapar en fin kontrast i förhållande till övriga material. Det var arkitekten och formgivaren Bruno Jakobsen som rekommenderade de svarta akustikplattorna.

– Vi kände inte alls till att svart akustiktak kunde vara ett alternativ, men nu är vi supernöjda. Vi har sedan tidigare mycket i svart och grått, så svart Troldtekt passar bra till vår stil – och matchar husets röda tegel fint, säger Anette Rasmussen och tillägger:

– Alla som kommer hem till oss eller har sett bilder på vårt svarta tak tycker det är väldigt snyggt. Faktiskt har det blivit lite av ett samtalsämne när kunderna tittar förbi i min butik.

Passion för inredning

Anette Rasmussen äger och driver butiken Liv och Stiil, som ligger i Randers gamla universitetsområde. Förutom kläder säljer hon även heminredning, och inredning är också hennes passion utanför jobbet. På butikens Instagram-profil livogstiil visar Anette Rasmussen fina inredningsbilder från sitt hem – för att inspirera andra.

– Jag är alltid taggad på att förnya inredningen, och jag har redan börjat tänka på vad mitt nästa projekt i huset ska bli. För att inspirera andra vill jag gärna bjuda in dem att ta del av hela min inredningsvärld.