Nybyggda bostäder med naturen som granne

Naturbydelen Ringkøbing K förenar hus och natur. Flera har valt att få Troldtekt monterat för att bevara lugnet från naturen.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i privatbostäder
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Mitt ute i den västjylländska naturen intill Ringkøbing Fjord, ligger det nybyggda bostadsområdet Naturbydelen Ringkøbing K, som Ringkøbing-Skjerns kommun och Realdania By og Byg ligger bakom. Här har bland annat 40 lägenheter byggts i ett eller två plan och från 84 till 150 kvadratmeter. Alla har utsikt över fjorden – och har hedlandskapet precis utanför dörren.

Byggföretaget Frifeldt har byggt bostäderna, som är ritade av N+P Arkitektur.

Anpassade för den tredje åldern

I en av de nya bostadsrätterna på Strandkanten i Naturbydelen har Jan Kipker och hans fru Marianne Kipker flyttat in på bottenvåningen. De köpte lägenheten innan den hade byggts och flyttade in i juni 2020.

”Vi valde lägenheten främst på grund av utsikten över fjorden och det fina läget i det natursköna området. Det lockade också att slippa ta hand om en trädgård. Nu kommer vi inte hem till en trädgård full av ogräs och en gräsmatta som måste klippas när vi varit bortresta. Det här är vårt äldreboende, säger Jan Kipker.

Ljus, utsikt och mer tid

Från lägenhetens hela västra sida, som består av rum, vardagsrum och köksdel, har man direkt utsikt över fjorden. Bostaden är på 106 kvadratmeter, och i alla rum har Troldtekt akustikplattor monterats.

”Vi är särskilt nöjda med de stora fönstren, eftersom det kommer in mycket ljus. Lägenheten passar väldigt bra för våra behov”, säger Jan Kipker och pekar på den förbättrade akustiken:

”Akustiken har blivit helt fantastisk! Vi märker en stor skillnad med Troldtekt. Man blir inte trött i öronen när det är mycket ljud i rummet.”

Övervåning med bra planlösning

Lars Kvist och Irene Bechsgaard flyttade också in i sin lägenhet sommaren 2020. Paret bor på övervåningen med samma ostörda utsikt över Ringkøbing Fjord.

”Vi ville minska antalet timmar som går åt till städning och trädgårdsarbete. Dessutom har vi fått en fin utsikt och en fantastisk planlösning”, säger Lars Kvist.

Paret har inga hemmaboende barn, men de fyra barnen kommer och hälsar på då och då, och med de två sovrummen finns det plats för dem också.

Tak upp till nock och massor av ljus

I lägenheten går taket upp till nock och ljusinsläppet är fantastiskt eftersom fasaden mot fjorden är i glas. Dessutom lyfter Lars Kvist fram den fina akustiken i bostaden efter det att paret fick Troldtekt akustikplattor monterade.

”Det är en trevlig och behaglig akustik utan efterklang. Vi ville få akustikplattorna ända ut i kanterna utan fogar eller lister, och det lyckades snickarna väldigt bra med. Vi är riktigt nöjda med resultatet”, säger Lars Kvist.