Ett naturligt trähus med ljus och rymd

På en liten tomt i centrala Roskilde står Anne och Olivers drömhus. Utifrån ser det inte särskilt stort ut, men husets träkonstruktion och övriga material skapar ljus, rymd och generösa kvadratmeter.

Troldtekt Roskilde Sevendsvej
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Det var en lång process när paret Anne Palland och Oliver Stensballe letade efter en plats där de kunde bygga sitt drömhus. Plötsligt snubblade de över en mindre tomt i centrala Roskilde som rymde en gammal bilverkstad. Verkstaden har de rivit ned, och i stället har de uppfört en unik bostad i tre plan. Huset är totalt på 164 kvadratmeter, och paret har ritat och inrett det själva.

– Vi hade många önskemål när vi skulle välja var vi skulle bygga hus, och vi är jättenöjda med vårt val. I vardagsrummet har Anne arbetsplats och showroom, där hon syr och säljer brudklänningar. Övriga plan använder vi som bostad, säger Oliver Stensballe, som själv arbetar som arkitekt.

Trähus med många kvadratmeter

Trots att huset står på en mindre tomt har det varit viktigt att få så många kvadratmeter som möjligt att bo på. Det har gett upphov till kreativa lösningar både inne och ute. Till exempel har fasaden klätts i stålplattor med stående fals som bara är en millimeter tjocka, och på insidan är takbjälkarna i husets träkonstruktion synliga och skapar extra takhöjd.

– Vi är jättenöjda med de lösningar vi har skapat, och tycker att det är häftigt att man kan se hur huset är konstruerat. Särskilt nöjda är vi med de rum som har högt i tak, där det är knappt tre meter från golv till tak. I kombination med de stora fönstren ger det massor av ljus och rymd, berättar Oliver Stensballe.

Förkärlek för naturmaterial

Husets träkonstruktion ackompanjeras av ljusa naturmaterial, som brädgolvet i ask, köksfronterna i lutbehandlad björkfaner och Troldtekt akustiktaket i färgen naturträ.  Tillsammans ger det en fin kontrast till husets råa fasad och bidrar till ett varmt och nordiskt uttryck.

– Det har varit viktigt för oss att skapa ett lugnt och välkomnande uttryck som motvikt till den kalla fasaden, förklarar Oliver Stensballe och förtydligar valet av Troldtekt akustikplattor.

– Förutom att taken ger god akustik så understryker de också den röda tråden med naturliga material, som är ett genomgående drag i hela bostaden. Vi har valt att montera akustiktaken med fortlöpande längder, som tillsammans med takens struktur ger ett personligt uttryck.