Naturen i norr och solljus från söder

Familjebostaden i Silkeborg har utformats i samklang med omgivningen. Planlösningen tar hänsyn till solens strålar och har till fullo utnyttjat möjligheterna till fin naturutsikt.

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak i privatbostäder
Photo: Anette Roien

Med vackra vyer över skog och natur i norr och solljus från söder krävdes nytänk i planritningen när funkishuset skulle byggas. Huset är på 178 m2 och ligger i Silkeborg. Det har samma antal rum som i traditionella småhus, men rummen är annorlunda placerade.

– Vardagsrum och matrum ligger i varsin ände av huset. Från söder bryter solljuset in i vardagsrummet, och i norr kan man njuta av den härliga utsikten från matrummet. Den speciella planritningen ger huset karaktär, menar Henrik Dissing, chef för HD Bolig, som har uppfört och inrett huset.

– De stora fönsterpartierna ger en bra effekt i matrummet. Fördelen med norrfönster är att man kan breda ut sig med storleken, eftersom solen inte gassar in genom dem. Det har vi utnyttjat i det här huset, berättar han.

Bjuder in naturen
Naturen kan också upplevas i de material man har valt till huset: korkgolv i sovrummen och Troldtekt-akustiktak i hela huset kontrasterar mot hårda ytor som klinkergolvet i matrummet.

– Jag tycker det är självklart att ett nybyggt hus ska vara trivsamt och ha en skön stämning. Därför har vi så långt det var möjligt valt naturmaterial till ytorna i huset. Vi har skapat ”varma väggar” med spackel från Kabe och valt ett akustiktak från Troldtekt, som ger en varmare och trivsammare miljö än ett gipstak. Dessutom fyller taket en viktig funktion när det gäller den akustiska miljön i huset, förklarar Henrik Dissing.

De stora fönstren i matrummet binder samman inomhusrummet med den stora altanen, som är byggd på samma höjd som köket. Det får hemmet att smälta samman med naturen.