Grundlig renovering gav ljus och luft

En genomgripande renovering har förvandlat en klassisk villa från 70-talet till ett ljust och modernt hem för en familj med två barn. En ny tillbyggnad med öppet kök, öppet tak till nock och Troldtekt akustikplattor är hemmets nya centrum.

Troldtekt, private home Skanderborg
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Torben Svenning Hansen och hans familj gick grundligt till väga när villan i Skanderborg skulle renoveras. Hälften av rummen i huset från 1973 har fått nya funktioner och takstolen är ombyggd, så takhöjden har ökats till tre meter.

Det tidigare köket och entrén har gjorts om till ett nytt barnrum och en extra toalett. På så sätt har familjens dotter som är tio år och sonen på åtta år nu fått sina egna rum. 

Allrum eller inte
Det nya köket har tagit plats i det tidigare vardagsrummet, som tack vare en tillbyggnad på 22 kvadratmeter har förvandlats till ett ljust och rymligt allrum med takhöjd upp till nock. Det ger gott om luft för matlagning och för samvaro med familj och gäster.

Beslutet att placera köket i det öppna rummet krävde en hel del funderande och överväganden.

– Vi var mycket medvetna om hur ljudnivån skulle bli i det nya rummet. Tidigare låg köket för sig självt, till exempel kunde man stänga dörren och lyssna på radio under tiden man lagade mat. Nu ska vi stå i ett öppet rum och klara av allt, och därför var akustiken viktig för oss, säger Torben Svenning Hansen.

Akustiktaket var lätt att montera
Tack vare sin bakgrund som snickare och ingenjör har Torben Svenning Hansen själv gjort en stor del av renoveringen, och han var mycket noga med att välja rätt tak för bästa möjliga akustik och utseende.

– I början trodde jag mest på ett gipstak men när jag upptäckte Troldtekts nya takplattor med extremt fin struktur ändrade jag uppfattning. Taket fick inte se fult ut, och där gips kan kännas lite kallt, ger Troldtekt en varmare och trivsammare stämning. Dessutom förbättrar Troldtekt akustiken över hela takytan, medan det bara är hålen i gipstaket som är ljuddämpande. En extra fördel är att Troldtekt är mycket lättare att montera eftersom det inte behöver spacklas, säger Torben Svenning Hansen.