Från kompakt 1970-talsbostad till öppen minimalism

Efter en ombyggnad har Pernille Hornbæk Leth och hennes familj fått större gemensamma ytor och plats för familjefester. Ett Troldtekttak med inbyggda högtalare och spottar ger bra akustik och frihet för minimalistisk inredning.

Troldtekt acoustic panels, private home
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Det var ett stort projekt Pernille Hornbæk Leth och hennes familj satte igång när de började renovera sitt hem i Skanderborg. Redan när de köpte det 113 kvadratmeter stora enfamiljshuset var de inställda på att riva väggar och ändra inredningen.

– Det var området som var viktigast för oss när vi köpte vårt hus. Bostaden hade kvar originalinredningen från 1970-talet – det var lågt i tak och små rum. Nu har vi rivit väggar och fått en stor öppen matsal och ett vardagsrumsdel. Bland det första vi gjorde var att lägga in golvvärme, berättar Pernille Hornbæk Leth.

Lägre ljudnivå på familjefesterna
Familjen har hämtat inspiration till ombyggnaden från vänner och familj, däribland en bekant som är expert på Troldtekt akustik. Pernille Hornbæk Leth visste nämligen hur viktigt det är med akustiken.

– Vi kom från ett radhus som var lite som en betongkloss med glatta väggar, hårda laminatgolv och otroligt dålig akustik. Vi har båda stora familjer och det gick nästan inte att stå ut på familjefesterna på grund av allt oväsen. Vi ville fortfarande ha en minimalistisk look och när huset inte är större är det taket som får skapa den goda akustiken, säger Pernille Hornbæk Leth. 

Tak med inbyggt ljus och ljud
Vitmålade Troldtekt akustiktak bidrar till att skapa både bra ljud och behaglig belysning i hemmet. Både eftersom det har bra akustik och för att det är försett med spottar och inbyggda högtalare.

– Möjligheten att bygga in både ljus och högtalare i Troldtekt taket passar vår minimalistiska inredningsstil perfekt. Det ger ett bra ljus och suveränt ljud i alla rum och man slipper ha något hängande från taket. Vi slipper också att ha en musikanläggning framme som tar upp plats, vilket ger mer frihet i inredningen, säger Pernille Hornbæk Leth.