Lugn och panoramautsikt i Søhøjlandet

Betina och Tim Olsen slog till när de hittade huset med ett drömläge intill Skanderborg Sø. Huset har totalrenoverats och designlösningen Troldtekt line gör en både visuellt och akustiskt stor skillnad i rummen med högt i tak.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i privatbostäder
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Med en panoramautsikt över sjön i Skanderborg var det rätt beslut för Betina och Tim Olsen och deras två barn att flytta till det här drömstället – mindre än en kilometer från deras tidigare bostad. I september 2018 tog de över huset som byggdes 1966, men eftersom det skulle genomgå en totalrenovering flyttade familjen in först drygt ett år senare.

Hela husets konstruktion ändrades under renoveringen. Utvändigt har en arkitekt hjälpt till med ritningarna, men insidan och rumsfördelningen har familjen själv utformat.

– Arkitekten lade tonvikten på de vackra, yttre linjerna samt burspråken i alla rum. Eftersom vi själva har genomfört renoveringar tidigare och eftersom vi som barnfamilj har en del speciella krav i vardagen, kändes det rätt att göra insidan själva, säger Tim Olsen.

Ursprungligen fanns en oanvänd övervåning som familjen gärna ville utnyttja. Därför höjde man vägglivet på huset, vilket innebar att man höjde taket med en meter för att skapa mer utrymme på övervåningen. Dessutom har huset fått en ny takkonstruktion och ett nytt tak med platta takpannor.

– Vi har dessutom en fantastisk utsikt från de stora fönstren som vetter mot sjön. Det var just den panoramaeffekten vi ville ha och som vi jobbade vidare med på resten av huset, där man kan se ut över sjön från alla rum på både bottenvåningen och övervåningen som vetter mot sjön, säger Betina Olsen.

Material av hög kvalitet i alla rum

Familjen har valt ett handgjort och platsbyggt kök i massiv ek. Samma snickare har också tillverkat möbler för badrum och toaletter samt garderober för walk-in-closet och alla rum. På så vis passar skåpen snedväggarna och utnyttjar utrymmet maximalt.

Betina och Tim Olsen berättar att familjen i ett tidigare hus hade fiskbensparkett, vilket de valt att ha i hela det nya huset eftersom det är både snyggt och skapar en trivsam miljö.

Huset har distinkta snedtak där det är över sju meter upp till nock. Här har de valt designlösningen Troldtekt line på grund av det estetiska uttrycket, men har samtidigt blivit glatt överraskade över hur bra akustik det blivit i hela huset.

– När vi var på ett möte i Troldtekts showroom såg vi den nya Troldtekt line, som är en del av det nya sortimentet av designlösningar. Det var otroligt snyggt och vi valde den i en specialgjord grå nyans som matchar taket i tvättstugan och allrummet, säger Tim Olsen. Här har paret valt Troldtekt-akustikplattor i färgen naturgrå.

– Akustiken är betydligt bättre än vi förväntade oss. Det ger ett fantastiskt lugn när vi samtalar – även tvärs över köket och vardagsrummet. Och även med ett normalt röstläge hörs allt klart och tydligt. När vi har gäster är det flera som tar upp den goda akustiken, något man lägger märke till direkt.