Mitt bland strandrågen och västanvindens öppna vidder

Bland Søndervigs sanddynor närmast havet ligger en sommarstuga som på utsidan ser ut som en traditionell sommarstuga, men som uppfördes först våren 2020.

2018 köpte Ebbe Dueholm Sunesen en tomt som sällan kommer ut till försäljning. Bland sanddynorna närmast havet, i Søndervigs vindpinade och hisnande råa natur, har han låtit rita och bygga en ny sommarstuga som passar perfekt in i landskapet. Omgiven av naturen är det bara att öppna dörren och kliva rakt ut i den.

Huset är ett långhus och mot Nordsjön är fasaden enkel med stora fönster ut mot naturen.

– Vi har tagit vara på platsens alla möjligheter. Huset har en avlång form så att man kan se ut i dynlandskapet, oavsett var man befinner dig. När man kommer hit kör man över en liten kulle, vilket markerar att man nu är på semester och lägger trafikbullret bakom sig, säger Ebbe Dueholm Sunesen.

Själv bor han i Köpenhamn och stugan ska främst användas för uthyrning. Ebbe Dueholm Sunesen föll emellertid pladask för huset mitt bland sanddynerna, och det har därför också blivit en ny samlingsplats för familjen som bor utspridd runt om i landet.

Söker värme och naturlighet

Sommarstugan har byggts med material som är typiska för trakten, däribland halmtak och rödbrunt tegel.

– Vi har försökt skapa ett hus som liknar de gamla sanddynsgårdarna. Men vi har tagit bort allt som påminner om krusidullig romantisk bondestil och istället valt en mer minimalistisk look.

Ebbe Dueholm Sunesen beskriver inredningsstilen som en 1970-talsstil med putsade väggar, synliga bjälkar och där material som ek, sten och läder går igen.

– Jag har en förkärlek för gamla saker och material med patina. Det bottnar i ett sökande efter värme och naturlighet – och inte det blanka och polerade, som nya hus ofta har. Dessutom har jag använt färger istället för bara antingen grått, svart eller vitt.

Det är pappan till en av Ebbe Dueholm Sunesens vänner som har byggt stugan och som har specialiserat sig på denna typ av västkusthus i 30 år. Förutom att stugan ska tåla att hyras ut måste den också klara av att stå där den står – en plats där västanvinden verkligen kan ta i.

Naturen i arkitekturen

Med en öppen planlösning och högt i tak kan det vara svårt att styra akustiken i den nybyggda sommarstugan. Därför installerades Troldtekt akustiktak i färgen naturträ i huset.

– Alla pratar oombedda om hur bra akustiken är här. Några av rummen har inte Troldtekt, däribland badrummet, och det gör stor skillnad. Det ekar och det är inte lika trevligt att vara i dessa rum som i resten av huset.

Sommarstugan har ritats av Anni Baun Danielsen från BaunArkitektur. Att föra in naturen i huset har varit målet med husets arkitektur. Och här har Troldtekt haft en speciell roll, berättar hon:

– När man står inne i huset och tittar upp på Troldtekt-plattorna är det nästan som att se halmtaket underifrån.

– Det är just den organiska effekten vi har varit ute efter till stugan, tillägger Ebbe Dueholm Sunesen.