Markant förvandling av familjen Bojes nya hus

Ett nybyggt hus är ingen garanti för bra akustik. Det blev tydligt för familjen Boje när de flyttade in i sitt hus i Solbjerg. Det skulle krävas nya Troldtekt akustiktak innan huset till slut började kännas som ett hem.

Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

På papperet borde allt ha varit frid och fröjd när Daniel Boje tillsammans med sin gravida fru och deras dotter flyttade in i ett nybyggt hus i Solbjerg. Ganska omgående stod det klart för familjen att något var fel.

– Vi upplevde att det var mycket efterklang i huset när man rörde sig runt. Och i början kände vi att vi var tvungna att stänga dörrarna till de olika rummen för att hålla ljudnivån på en acceptabel nivå, säger Daniel Boje. Ljudnivån visade sig snabbt bli ett verkligt problem:

– Vi fick ofta ont i huvudet och ibland även migrän. Vi blev frustrerade och hade lätt för att bli irriterade på varandra. Det var inte det här härliga lugnet, säger han.

Precis som många nybyggda hem har huset i Solbjerg ett stort öppet kök/allrum och är byggt i hårda material som lätt reflekterar ljud. I filmen om familjen Boje kan du själv uppleva hur ljudet i hemmet var (länk ovan).

Goda råd från svärmor hjälpte inte

Det nybyggda huset hade tak med gipsskivor och perforerade gipsskivor, och Daniel Boje och familjen satte igång med att försöka göra något åt den dåliga akustiken.

– Vi köpte några mattor efter tips från svärmor. Det fungerade ju förr i tiden, så vi bestämde oss för att testa, men det hjälpte tyvärr inte, säger Daniel Boje.

Ett besök i några vänners hus med Troldtekt akustiktak blev en riktig ögonöppnare (eller öronöppnare) för familjen.

– Så fort vi klev in i deras hus upplevde vi hur bra akustiken var och tänkte ”oj, vad är det som är annorlunda i deras hus jämfört med i vårt?”, säger han.

Därför bestämde Daniel och flickvännen att de helt nya taken med gipsskivor och perforerade gipsskivor måste bort, och bytas ut mot nya Troldtekt-tak.

Akustiktak ger ett helt annat lugn

Familjen har nu vitmålade Troldtekt akustiktak i hela huset – utom i badrummet där man har ett svartmålat Troldtekt-tak. Och det har visat sig vara ett klokt beslut, eftersom de nya taken har gjort en enorm skillnad för akustiken i huset.

Förändringen har dokumenterats med professionella ljudmätningar i hemmet både före och efter installationen av Troldtekt akustiktak. Mätningarna visar att efterklangstiden (den tid det tar för ljudvågorna att klinga av och försvinna i ett rum) minskade med så mycket som 60 procent i både köket/allrummet och i badrummet efter att Troldtekt akustiktak installerats. Det gäller framför allt de höga ljudfrekvenserna (1 000–4 000 Hz), men även de låga frekvenserna (125–500 Hz), där minskningen låg på mellan 30 och 50 procent.

– Det har skapat ett helt annat lugn när man kommer in i huset. Och det har också skapat en mysigare miljö. När vi har gäster på besök så kommenterar de att det är så lugnt och trevligt i huset. Det är lätt att differentiera samtalen, säger Daniel Boje.

Minskning av efterklangstiden efter montering av Troldtekt akustiktak.

Det visade mätningarna från familjen Bojes hus:

  125 Hz 250 Hz 500 Hz 1.000 Hz 2.000 Hz 4.000 Hz
Kök/allrum 16% 35% 48% 63% 58% 57%
Badrum 27% 43% 46% 64% 50% 50%

Mätningarna har gjorts för Troldtekt A/S av företaget WM Acoustics.