Designerparets genomtänkta hem

Nanna Holm Bissø och Rasmus Degn arbetar som designers. Nu har de skapat sitt eget drömhem i danska Solbjerg. De har själva designat och byggt allt invändigt.

Photo: Tommy Kosior

Familjen på fyra personer tog över ett påbörjat husbygge i Solbjerg, där endast bottenplatta, väggar och tak var färdiga. Men för Nanna Holm Bissø och Rasmus Degn, som båda arbetar på inredningsföretaget Ambiente, var det inget hinder.

– Vi har tagit hand om allt det roliga, som att rita och bygga. Det tog oss cirka ett halvår, eftersom vi har gjort allt själva, så vi har inte haft några problem med att fylla våra kvällar och helger, säger Rasmus Degn.

– Medan vi förhandlade om köpesumman passade jag på att göra skisser i 3D, så att vi hade en designplan för kök, tak, möbler med mera, säger Nanna Holm Bissø.

Husets utvändiga formspråk har skapats av arkitektbyrån KAARK i Odder.

En inredning med wow-känsla

Designerparet föll för husets varma, rödbruna tegelfasad. Invändigt var det framför allt nivåskillnaderna och de olika zonerna som väckte deras intresse. Dessutom finns det stora fönsterpartier i köket, som kan öppnas upp helt mot den framtida terrassen. Alla golv är i polerad betong.

Badrummen har stora travertinplattor, måttbeställda efter rummets bredd från den italienska leverantören, och takfönster ovanför duschen.

– Vi ville ha ett hus som överraskar. Det behöver inte falla alla i smaken, men får gärna väcka uppmärksamhet med detaljer som skapar en wow-känsla. Några exempel är vår platsbyggda bokhylla i vardagsrummet, som går från golv till tak, och ”kaffehörnan” som vi har valt i stället för öppen spis, berättar Rasmus Degn.

Samtidigt har paret tänkt praktiskt, för med två barn, en katt och stressiga jobb är det skönt att inte behöva ta av sig skorna varje gång man springer in och ut genom dörren.

Klassisk stil med en twist

Trots att båda är designers till yrket var det ett stort projekt att bygga hus.

– Det har varit en enorm fördel att vi båda jobbar med inredning. Vi har bra koll på olika material och har använt många av dem i vårt arbete, säger Nanna Holm Bissø.

Själva beskriver de sin stil som klassisk med en twist. I köket har de till exempel valt material som linoleum och brunerad mässing. Även bänkskivan i köket, i samma ljusa travertinsten som badrumsplattorna, är tidlös och kommer att kännas rätt i många år framöver.

Rått och naturligt med Troldtekt

Detsamma gäller valet av de klassiska Troldtekt akustikplattorna, vars grå nyanser passar bra in med övrig inredning. 

– Vi valde naturgrått, eftersom det inte blir för mörkt eller blankt. Naturgrått har en värme i sig, och vi gillar plattornas råa, naturliga uttryck och färgspelet som skapas beroende på hur ljuset faller på dem, säger Rasmus Degn.

Den grå färgen återkommer på fler ställen – både gardinstänger och högtalare är lackerade i samma nyans som skruvarna i taket. Dessutom har de valt att integrera belysningsskenor i Troldtekttaket.

– Även om jag hade ritat den invändiga designen i 3D blir det alltid lite annorlunda i verkligheten, men vi är väldigt nöjda med våra val. Trots att betonggolvet är hårt och vi har mycket glaspartier upplevs miljön som varm och mysig, säger Nanna Holm Bissø.