Nybyggt sommarhus som smälter in i omgivningen

Det här exklusiva sommarhuset vid Vejle Fjord smälter på ett naturligt sätt in i omgivningen med sina dämpade betongfasader och sitt organiska tak. Betongen förekommer även inomhus och här har man också lagt stor vikt vid bra akustik.

Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S, architect: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

I första raden ner mot vattnet har Anita Lybker och hennes man låtit bygga sitt nya sommarhus som stod klart i juni 2021. Det ursprungliga huset på tomten byggdes 1926 och var det äldsta i området. Dessvärre var det inte möjligt att bevara det. Därför satte paret igång med att planera ett nytt hus, och tog då kontakt med arkitekten Søren Vester.

– Eftersom vi bor i ett nyare hus ville vi gärna ha ett annat uttryck i sommarhuset. Först hade jag funderat på ett litet hus med höga paneler och svenska tapeter. Men Søren Vester kom med en ny idé om att bygga i betong, eftersom vi har en elementfabrik, säger Anita Lybker. 

Utvändigt har fasaderna längsgående spår som gör att betongen liknar träpanel. Även terrassen och uteplatserna är gjutna i betong, och inne i huset finns väggar i råbetong och polerat betonggolv.

Sommarhuset är på totalt 180 kvadratmeter, inklusive extra plats för övernattande gäster i ett annex intill huset, med tre likadana rum samt toalett. Huset ligger ända ner mot Vejle Fjord på en klassisk sommarhustomt omgiven av nyponbuskar. Tanken är att plantera strandråg på tomten, där naturen kan få växa vilt.

Enkla materialval

Utöver betongen har man valt ett fåtal andra material för att hålla uttrycket enkelt – trä, mässing och svarta Troldtekt akustikplattor. 

Tanken var att man skulle bygga ett orangeri i glas i anslutning till huset. I stället blev det ett uterum eftersom man inte fick bygga med enbart glas så nära vattnet.

– Uterummet är mer användbart på vintern, och vi är otroligt nöjda med resultatet. Här har man en fantastisk utsikt, massor av ljus och hemtrevligt mys, säger Anita Lybker.

Paret har dessutom valt ett organiskt sedumtak med växter.

– Det är trevligt att se bin och insekter surra runt på taket på sommaren. Utifrån ger det huset ett helt annat uttryck – det blir mjukare och smälter naturligt in i omgivningen.

Svarta tak för ombonad känsla

Anita Lybker berättar att Søren Vester i processen lade stor vikt vid att huset skulle vara smalt och avlångt – och inte bli för stort – för att skapa den rätta ombonade och mysiga känslan som är så viktig i ett sommarhus. Och här spelade Troldtekt en avgörande roll. Paret valde designlösningen Troldtekt line i svart.

– Gällande den svarta färgen litade vi på Søren, och han träffade mitt i prick eftersom vi fick den rätta ombonade effekten. Samtidigt har vi många hårda material och stora fönsterpartier, men det tänker vi inte på eftersom Troldtekt-taket ger väldigt bra akustik, säger hon.