Luftig bostad där naturen spelar huvudrollen

I ett naturskönt område mellan Själlands nordkust och Arresø har Cirkulært Byggeri byggt ett fritidshus som fungerar som pilotprojekt för framtida hållbara bostäder.

Trähuset lyser upp den omgivande skogen med sin naturliga träfasad och skapar samtidigt en inramande känsla med sin enkla design och sina takförsedda terrasser. Tanken har varit att med hållbara material och lösningar bygga ett bostads-/fritidshus som samtidigt uppfyller kraven på en Svanenmärkt bostad. Inomhusklimatet står i fokus, med lösningar som naturlig ventilation via en diffusionsöppen träkonstruktion och luftspjäll i fönsterkarmarna.

Rent arkitektoniskt kan byggnaden beskrivas som en huslänga med ensidig taklutning och sedum på taket. Fasaderna består av Superwood med frästa spår, vilket ger ett fint och variationsrikt uttryck. Takrännor i koppar och bronsanodiserade fönsterkarmar bidrar med jordnära toner. Det stora vardagsrummet vetter mot väster, vilket ger ett vackert ljusinsläpp samtidigt som träden utanför ger skugga under sommarhalvåret.

 

Enkla och vackra ytor

Husets inredning präglas av robusta och vackra material. Breda plankgolv ger en naturlig känsla, och utsikten över den gröna skogen förstärks av svarta Troldtekt-tak med diskreta v-line-spår i husets längsriktning. Här har man valt Troldtekt baserat på cementtypen FUTURECEMTM som har ett betydligt lägre koldioxidavtryck jämfört med Troldtekt baserat på traditionell cement.

André Bøgelund Jahn, som driver Cirkulært Byggeri, har många års erfarenhet av bygg- och bostadsbranschen. Han upplever att efterfrågan på hållbart byggande ökar när det gäller bostäder och arbetar uteslutande med hållbara lösningar. Det faktum att många företag numera kan dokumentera produkternas lämplighet för exempelvis Svanenmärkta byggnader gör bara arbetet ännu mer meningsfullt.

Troldtekt är registrerat i Nordisk Miljömärknings databas över material som kan ingå i Svanenmärkta byggnader.