Trähus med modern charm

Sommarstugan i Hals på Nordjylland har alltid varit en viktig samlingsplats för familjen, och nu har den fått en rejäl ansiktslyftning. Huset har förbättrats på många olika sätt och fått en helt ny identitet.

Troldtekt akustiktak i sommarhus

På tre sidor av stugan är trädgården väl avgränsad och insynsskyddad, medan den fjärde sidan utgörs av vildvuxen naturtomt. En gammal tall som har överlevt renoveringen skvallrar om det kustnära läget. Förutom själva bostadshuset finns här även en bastu och ett förråd.

Planlösningen är enkel – vardagsrum och kök vetter mot uteplatsen, medan sovrum och badrum är placerade längs byggnadens ”rygg”. Det sluttande innertaket i riktning mot uteplatsen ger känslan av att de stora fönsterpartierna ramar in landskapet utanför. I den ena gaveln finns ytterligare ett stort fönsterparti, där taket går ut över terrassen och ger skugga.


Hög trivselfaktor

Familjen ville att den nya sommarstugan skulle vara ett trähus med hög trivselfaktor, precis som den gamla. Med detta i åtanke skapade N+ P ARKITEKTUR från Ålborg ett modernt och välkomnande hus med träpaneler både in- och utvändigt och snygga kontraster i form av svarta köksluckor, dörrar och tak. Därmed upplevs de invändiga träytorna som mer levande och taktila, vilket ger en snygg grafisk effekt.

De längsgående linjerna i takplattorna Troldtekt line framhäver husets avlånga form och grafiska stil. Troldtekts akustiska egenskaper och den mörka färgen ger en intim känsla. I ena änden av vardagsrummet finns dessutom ett klassiskt loft med plats för övernattande gäster.