Ett speciellt rum

Kombinationen av material var en viktig fråga när familjen skissade på sin nya sommarbostad. Med trä och Troldtekt akustiktak lyckades de skapa ett både vackert och personligt hus.

Troldtekt akustiktak i sommarhus
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Familjen, som älskar promenader längs havet, ville komma närmare naturen. I Ebeltoft har de byggt ett nytt sommarhus, där naturen finns närvarande både runt omkring och i själva huset.

Trä var ett självklart materialval, eftersom byggherren är utbildad snickare och arbetar på arkitektbyrån Vallentin Haugland i Horsens.

Sommarhuset består av två längor i vinkel med sluttande tak. Mellan längorna skapas ett vackert trädgårdsrum med terrass och plats för umgänge i det fria. Den ena längan är utformad som en flygel med fyra sovrum, två badrum och entré. Från den genomgående korridoren finns också utgång till terrassen.

Alla rum har träpaneler på väggarna, och i korridoren är träets yta och taktila egenskaper extra framträdande.

Husets hjärta

Som i de flesta sommarhus har det kombinerade vardagsrummet/köket en central plats. I det här fallet har rummet en regelbunden form, med inbyggd öppen spis och en djup fönsternisch att sitta i.

Troldtekt-plattor har installerats i samtliga tak, eftersom de passar bra ihop med övriga material och ger rummen en god akustik trots de hårda golven.

Enligt byggherren var det Troldtekts visuella uttryck som var den avgörande faktorn, och i vardagsrummet kändes det naturligt att installera designlösningen Troldtekt line för att förstärka rummets karaktär.

Taket framstår som två sammanhängande ytor, eftersom rummet är öppet till nock. Troldtekt line skapar också en snygg kontrast till de organiska träväggarna, som bidrar till rummens utsmyckning.