Elegant och funktionell villa i Stavtrup

Ett meterhögt fönsterparti släpper in ljus i hjärtat av det nybyggda huset i Stavtrup. God akustik var en del av lösningen.

Troldtekt, private home Viby
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Det vackra tegelhuset ligger i ett klassiskt familjeområde i Stavtrup, en ort i närheten av Århus. Från sin placering i bostadsområdet, med utsikt mot Århus, utstrålar huset både elegans och funktion.

– Vårt mål var att skapa ett funktionellt hus som är underhållsfritt, dynamiskt och utan onödiga utrymmen. Vi försökte göra bostaden så öppen som möjligt, säger Peter Nørby.

Han bor i huset tillsammans med sin fru Karina och 3 barn i åldern 3 till 11 år. I slutet av 2015 flyttade familjen in i det nybyggda projekthuset. Husets skal och placering var egenskaper som redan hade bestämts, men planlösning och fast inredning valde familjen själv, tillsammans med arkitekt Poul Jensen.

Ljusinsläpp och utsikt
Övervåningen är bostadens hjärta. Ett stort kök- och matrum i öppen anslutning till vardagsrummet avslutas mot norrsidan med ett fönsterparti från golv till tak. De höga fönstren ger en lätt och luftig känsla, och härifrån kan familjen njuta av utsikten mot Århus, sjön Brabrand Sø och – när det är klart väder – nationalparken Mols Bjerge.

Den här delen, med enkelt takfall, är familjens samlingspunkt. Att placera köket i det övre våningsplanets mitt var ett medvetet beslut, för att skapa en helhetsupplevelse. Det är här uppe som man lagar mat och äter tillsammans, och det är också här som man sedan kan slänga sig i soffan och njuta av utsikten.

Skepsis mot Troldtekt försvann
Det var arkitekten som föreslog att Karina och Peter skulle välja ett Troldtekt-tak. Paret var skeptiska till en början, men såg samtidigt behovet av god ljudisolering. 

– Vi var ovana vid taket, men tyckte att det fungerade väldigt bra. Troldtekt-taket ger liv åt rummet utan att vara alltför framträdande, och kombinationen med trägolvet ger huset ett varmt uttryck. Med ett vanligt tak och klinkergolv skulle ljudet ha studsat runt i rummet, men trägolv och Troldtekt ger mycket bra akustik i vårt hem, säger Peter.

Troldtekt-tak är monterade i samtliga av husets rum, även i carporten. Peter och Karinas hus är ett av totalt 14 hus som var del av en projektförsäljning i området. Husen har olika utseenden och placering, men gemensamt för dem är att de innehåller Troldtekt-tak enligt arkitektens förslag.