Arkitektens eget hem

Nära Rebild Bakker ligger den här genomtänkta, nybyggda villan. Villan har ritats av arkitekten Lotte Holmgaard Stær som föll för den natursköna tomten i utkanten av stan, med skyddad natur som närmsta granne. I den här lugna miljön kan vardagen med skolbarn fungera fint, och härifrån driver Lotte också sin egen arkitektfirma.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Bostadens arkitektur avspeglar tydligt en förståelse och respekt för läget och terrängen i det omgivande landskapet. Byggnaden öppnar upp sig mot landskapet och siktlinjerna har på ett tydligt sätt bildat grunden för arkitekturen. Flera nivåer i huset, som följer den sluttande tomten, förstärker kontakten med landskapet och möjliggör ett flytande sammanhang mellan de olika nivåerna och husets uterum.

Kolumba-tegel med sitt karakteristiska avlånga format präglar det horisontella intrycket på utsidan, och tegelväggarna fortsätter även på insidan. Vackra betonggolv i alla rum och uterum ger känslan av ett flytande sammanhang som ytterligare förstärks av vita Troldtekt akustikplattor i alla tak. Stær Arkitektur har medvetet vald varianten utan fas för att skapa ett homogent uttryck som gör taken till en rad samlade ytor.

Sammanhang mellan arkitektur och natur

Husets två stora övertäckta terrasser ligger bägge med utgång från det stora köket/allrummet som ligger på det nedersta planet. Men från barnens gemensamma aktivitetsrum har man också utsikt över terrassen och även direkt tillgång till naturen utanför. Vardagsrummet och sovrummet har lyfts en nivå från köket/allrummet utan att vara avskilda från husets mitt.

Lotte Holmgaard Stær driver arkitektfirman Stær Arkitektur och jobbar ofta från sitt kontor i hemmet. Hon märker att kunderna blir inspirerade av familjens hem, där gedigna material kombineras på ett sätt som ger en både tidlös och harmonisk känsla.

”Som arkitekt skapar man ramarna för människors liv och därför är min vision som egen företagare att anstränga mig lite extra”, säger Lotte. ”Jag har starkt fokus på detaljernas påverkan på helheten, och i den kreativa processen jobbar jag därför integrerat med det estetiska uttrycket, funktionella aspekter och tekniska överväganden. Ett hem ska vara vackert, men uppdraget är endast klart om det även fungerar i praktiken. Därför är bland annat akustik ett viktigt inslag, och jag är väldigt förtjust i Troldtekt och deras tak som, precis som här i vårt eget hem, gör det möjligt att välja andra hårdare material.”