Exklusivt långhus mitt ute i skogen

I en skog i södra Randers ligger ett hus i en klass för sig. The Nordic Barnhouse Project har ritats av designern och arkitekten Bruno Jakobsen och här bor han med sin familj. Planlösningen och materialen har valts med omsorg och designlösningen Troldtekt line är en viktig del av det ny-nordiska uttrycket.

Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Ett nybyggt långhus i exklusiva material, ny-nordisk stil och med natur som går ända upp till altanen – plus utsikt över skogen runt omkring. Det är så designern och arkitekten Bruno Jakobsen bor med sin fru Dorte och deras två barn, 14-åriga Silje och 11-åriga Tristan.

Det är Bruno Jakobsen själv som står bakom de arkitektoniska linjerna, där kärleken till den goda planlösningen, detaljerna och samspelet mellan materialen kommer till sin fulla rätt. Han har tidigare ritat familjens sommarhus på Mols, Sølvhuset, som också är byggt i lång form. Och sommarhuset blev en språngbräda till ett nytt åretrunthus byggt enligt samma princip.

– Ett hus med lång form får väldigt speciella egenskaper, särskilt när det ligger i naturen. Det finns en tvärgående transparens och oavsett var i huset man rör sig har man samma utsikt. Det var något vi upptäckte med Sølvhuset och vi ville gärna bo så på heltid, säger Bruno Jakobsen.

Ajöss till villakvarteret

Familjen kom från ett modernt arkitektritat hus i ett etablerat bostadsområde – klassiskt danskt, som Bruno Jakobsen själv beskriver det.

– Det var bra så länge det varade, men plötsligt ville vi ha något annat än gräsmattor och ligusterhäckar. Nu har vi en altan runt huset och utanför den finns vild natur. Det är fantastiskt.

Bruno Jacobsen snubblade över en bit skog som en 84-årig arkitekt ville sälja, men med förbehållet att säljaren skulle godkänna det som byggdes. Dessutom hade kommunen regler som förbjöd byggande i området. Dispens hade dock beviljats för just denna tomt. Den pensionerade arkitektens enda kommentar när han såg Bruno Jakobsens ritning var att han inte kunde ha gjort det bättre själv – och därmed var det grönt ljus för familjens nya hem.

En del av naturen

På tomten ligger tre huslängor – bostaden på 180 kvadratmeter, arkitektkontoret på 56 kvadratmeter och en verkstad på 128 kvadratmeter. Därutöver finns även ett orangeri. Byggnaderna ligger med 7,5 meters mellanrum och den mellersta längan är byggd i glas.

– Materialen står lodrätt för att de ska samspela med träden runt omkring. Det är som en del av naturens lag här ute. Även på altanens kant har virket kapats kort i stående riktning.

I bostaden finns en vuxenavdelning i ena änden och barnavdelningen i andra änden. Mitt i huset ligger hjärtat, som består av kök, vardagsrum och matsal.

Arkitektens röda tråd

Stilen kallar Bruno Jakobsen ny-nordisk – den är stram och modern men ändå trivsam.

– Jag tänker alltid i detaljer och är ständigt på jakt efter den optimala planlösningen. Därefter kommer resten av sig själv. När ett hus ritas släpper arkitekten det oftast när det sista utvändiga strecket har ritats. Men då kommer man inte i mål invändigt, och här ligger min styrka – att skapa en röd tråd i förhållande till materialen och hur de fogas samman, säger Bruno Jakobsen.

Han arbetar alltid med tre eller fyra basmaterial som återkommer i hela huset.

– Tänk dig ett vanligt hus med typiska golv, väggar och tak. Det saknas ofta några genomgående grundläggande element för att skapa rätt atmosfär. Om man vänder på det ger det en trivsel och ett hem som inte verkar nytt, utan som om man har bott här länge.

Bruno Jakobsen har valt italiensk natursten till golvet, eftersom den har en nästan oändlig livslängd – även designmässigt. Väggarna är av douglasgran istället för vitmålade, som det bara finns få av. Dessutom har inredningen byggts in som en del av huset – även den är tänkt att hålla en livstid.

Home feeling med svarta tak

Det sista genomgående materialet är svarta Troldtekt akustikplattor. Här har valet fallit på designlösningen Troldtekt line, som ger ett visuellt lugnt uttryck med längsgående spår över hela takytan. Eftersom huset är över sex meter högt och har många hårda material som glas och betong krävs en bra ljudabsorption. Valet av Troldtekt var planerat från början, säger Bruno Jakobsen.

– Redan i vårt sommarhus upptäckte vi att svartmålade Troldtekt tillför något speciellt – en viss atmosfär skapas när bitarna kopplas ihop. Vanligtvis kan det ta lång tid att göra ett hem mysigt, men den svarta färgen skapar en home feeling. Därför ritar jag alltid svarta akustiktak som en del av mina lösningar till kunder, eftersom taket är en så viktig del i hela konstruktionen.

– Det viktigaste för oss är läget i naturen och orangeriet är vår bästa investering någonsin. Men i vardagen är det Troldtekt vi är mest nöjda med. Akustiktaket skapar lugn i den 37 meter långa bostaden. Alla som besöker oss lägger märke till tystnaden. Istället för inomhusbuller är det naturens ljud vi hör.

Fakta:

  • Bruno Jakobsen, designer och arkitekt, har sedan 16 år ett eget arkitektkontor som med tiden specialiserat sig på bostäder och trähus. Ute i en skog mellan Randers och Århus har han ritat familjens hem och sitt kontor på samma tomt.
  • Han står också bakom familjens sommarhus, Sølvhuset, som också är byggt i en lång form.
  • Intresset för huset i Randers är stort och över 15 000 personer följer @thenordicbarnhouseproject på Instagram.