Småbruket växte på höjden

Julia Kleine och hennes familj har förvandlat ett gammalt småbruk från 1907 till en modern och stilfull familjebostad i två våningar.

Bra akustik och sunt inomhusklimat i hemmet med akustiktak från Troldtekt
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Mitt i byn Nors i Thy bor Julia Kleine, hennes man Thomas och deras tre barn i ett 205 kvadratmeter stort hus i två våningar. Byggnaden var ursprungligen ett småbruk med kostall på bakgården, men familjen förvandlade det till ett modernt hem som passade bättre till en stilmedveten barnfamilj. För sju år sedan byggde man till på höjden, där de två äldsta barnen nu har sina rum och ett stort utrymme som inbjuder till lek.

– Thomas och hans pappa har gjort mycket av det praktiska själva. Vi ville gärna ha ett rum med massor av plats där barnen kan leka och stoja. De frilagda taksparrarna är av tall, som är betsad för att ge dem en äldre look som passar till resten av huset, berättar Julia Kleine.

Nej tack till kök och allrum i ett 
På vardagsrumsvåningen har familjens yngsta dotter fått rummet bredvid Julia och Thomas. Båda rummen leder ut till det stora vardagsrummet och köket, som knyts ihop av en öppen yta.

– Vi funderade på om vi skulle ta bort skiljeväggen helt och skapa ett rektangulärt kök och allrum i ett. Men det skulle inte ha fungerat alls lika bra som om vi öppnade upp helt. Som det är nu känns det som ett rum men det är fortfarande åtskilt och enklare att möblera och inreda med myshörna, säger Julia Kleine.

Troldtekt skapar kontrast
Hela vardagsrumsvåningen och de båda övre barnrummen har Troldtekt akustiktak med detaljer som välplacerade spottar, en inbyggd spisfläkt och egentillverkad taklucka. Valet föll på Troldtekt av både praktiska och stilmässiga skäl.

– Jag hade sett Troldtekt på Instagram, och när vi hittade ett prov på en byggmarknad insåg jag att det både var snyggt och praktiskt. När vi hade fått det monterat var jag helt såld. Jag blev positivt överraskad över hur bra det passade in i stilen och vilken snygg kontrast det blev till våra andra saker. Det ger en otroligt bra akustik och så är det ett praktiskt material att arbeta med. Vi har alltid några inredningsprojekt på gång och det är bra att veta att vi exempelvis enkelt kan sätta i en extra spot, säger Julia Kleine.