En arkitekturpärla med svart akustiktak

I Trekroner väster om Köpenhamn finns ett unikt arkitektritat hus där man inte har kompromissat med kvaliteten. Resultatet är ett utmärkande hem med högt i tak och vackra detaljer.

Troldtekt akustiktak i privatbostäder
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

I ett lite kuperat område med utsikt över hedmark, fält och grönska ligger en unik arkitekturpärla. Den ”svarta lådan”, som huset kallas, tillhör Masi och Jimmi Normann-Balouch. Två år efter att de köpte tomten i Trekroner i Roskilde stod huset på över 200 kvadratmeter färdigt – precis som de drömt om. 

– Det tog lång tid för oss att komma på hur huset skulle se ut. Vid ett tillfälle drömde vi om att bygga det av natursten eller som ett hus vid sjön med massor av trä. Det slutade med en kombination av betong och eternit. Vi är nöjda med slutresultatet där vi inte har kompromissat med kvaliteten, säger Masi Normann-Balouch.

Paret har skapat huset i samarbete med arkitekten Allan Lorenzen. Masi Normann-Balouch arbetar med inredning och design och har stått för materialval och husets inredning. Hennes man, Jimmi Normann-Balouch, är utbildad snickare och arbetar som projektledare i ett byggföretag.

En förkärlek till detaljernas motsägelser

Parets känsla för kvalitet och kärleken till detaljer syns i alla lösningar som på ett elegant sätt spelar på motsägelser. Den mörka fasaden står i kontrast till de stora ljusa rummen med högt i tak och de tunga materialen som de grå betongplattorna, det svarta taket och det mörka köket ger en vacker motvikt till glasbron som binder samman de två våningarna och den stora gröna mossväggen i köket.

– Vi älskar det hårda uttrycket som huset har. Samtidigt var det viktigt för oss att huset skulle vara trevligt och mysigt att vara i. Därför har vi gjort mycket för att mjuka upp hemmet med gröna växter och trämaterial, berättar Masi Normann-Balouch.

Det uttrycker sig bland annat i persienner av ekträ och det träbeklädda utomhusskjulet.

Husets hjärta

Husets hjärta är det stora matrummet där paret tycker om att ha gäster på besök. Särskilt deras stora familjer som lätt uppgår till 40 personer när alla är samlade. Därför har de också ansträngt sig extra mycket när det gäller akustiken. Lösningen blev svart akustiktak från Troldtekt som pryder hela hemmet.

– Det svarta taket är elegant och skapar en känsla av oändlighet. Det ger sammanhang till den mörka fasaden samtidigt som det ger riktigt bra akustik, vilket är ett måste med husets hårda material och den höga rumshöjden, berättar Masi Normann-Balouch.

I matrummet är inredningen tidlös och elegant med klassiska läderstolar, grönt marmorbord och gyllene lampor.

Inspiration från utlandet

Husets två våningar binds samman av en svävande glasbro som förbinder det stora sociala matrummet med den mer privata sovavdelningen. Tittar man på husets övervåning ser man tydligt att paret har inspirerats av sina många resor utomlands. Det stora sovrummet sitter ihop med ett spaområde med nedsänkt jacuzzi och utsikt över gröna fält.

– Vi har varit i både Thailand och på Maldiverna där vi har bott i lyxiga hotellrum med inbyggd relaxavdelning. Det har vi inspirerats av, men med rötterna i ett nordiskt och rent uttryck som passar till husets övriga inredning, berättar Masi Normann-Balouch.