Ett otraditionellt hem med en annorlunda placering

Emelie och Mikaels hem ligger på toppen av en fem meter hög klippås i Göteborg. Huset kombinerar spännande byggteknik med ett brett urval av naturliga råvaror som det har krävts hög detaljnivå för att sammanfoga. Bland råvarorna ingår Troldtekt akustiktak av trä och cement.

Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i privatbostäder
Photo: Bara Bild

Tomten i Västra Frölunda i Göteborg var i själva verket ett litet berg, men i stället för att spränga bort bergssluttningen har Emelie och Mikael byggt sin drömbostad på toppen av stenen – fem meter ovanför grannhusen.

– Det har gett oss en fantastisk utsikt från det stora köket-allrummet på bottenplanet, och överallt i huset kan vi släppa in naturen genom stora fönsterpartier, eftersom vi inte behöver bekymra oss om insyn från grannarna. Vi gladdes åt tanken på att kunna bo diskret och tillbakadraget från andra människor uppe på höjden, säger Emilie Tolinsson.

Själva huset har inretts med en social del för besökare och ett privat första plan, som är förbehållet familjen. Det är inte för att paret ordnar många fester, men de uppskattar sällskap och har ofta besök.

– Emelie och Mikael hade själva skissat en planritning, och slutresultatet ligger nära skissen. De ville ha ett öppet bottenplan med plats för lek och liv, där den bärande strukturen inte skulle vara synlig. Därför behövde vi bygga några betongväggar som stabiliserade byggnaden. På så sätt blev betong en del av materialvalet, förklarar Sofie Campanello, Arkitekt SAR/MSA och partner på Fabel arkitektur.

Spännande detaljer och synligt trä

På flera platser i huset har de råa betongväggarna lämnats orörda. För att mjuka upp det hårda materialet har arkitekten tillfört flera olika träslag i huset. Mest framträdande är ett spännande och annorlunda sätt att använda korslaminerat trä i stora delar av bostaden.

– Vi försökte hitta material som skapade en hemtrevlig känsla, och här var valet av trä givet. Fasadens tydligt industriella look och betongen inne i huset kunde mjukas upp av värmen från träet. Jag tycker att resultatet blev en bra mix av rena, råa material. Det ger intrycket av ett ärligt hem, säger Sofie Campanello.

– Det krävs hög detaljnivå för att arbeta med obehandlade material. I synnerhet i övergången mellan dem. Jag är väldigt nöjd med resultatet, för den diskreta framtoningen till trots har det krävts extremt stor sinnrikhet, fortsätter hon.

Vackra detaljer och synligt trä

Det personliga och annorlunda hemmet är fullt av arkitektoniska detaljer. Här finns bland annat stora fönsterpartier, som släpper in dagsljuset, förvaring under trappan, nedsänkt badkar och öppet till nock över matplatsen. Takhöjden gav upphov till ett samtal om den akustiska miljön i huset.

– Önskemålet om Troldtekt-tak uppstod bland annat på grund av takhöjden vid matbordet. Emilie var bekymrad över ljudmiljön på övervåningen, som skulle bli en lugnare plats, och därför behövde vi ett akustiktak. Tillsammans kom vi fram till att Troldtekt skulle passa bra till både betong och trä. Det är ett enkelt och lättförståeligt material med goda akustiska egenskaper, och därför är det ett självklart komplement till materialen i resten av huset, säger Sofie Campanello.

Skönt att vara hemma

I hemmet har Troldtekt akustiktak i färgen naturträ monterats där det är öppet till nock och i rummen på övre plan. Badrummet på bottenplanet har råa betongväggar och betonggolv med ett nedsänkt, ingjutet badkar. Här absorberar svarta Troldtekt akustikplattor ljudet mellan de hårda ytorna och ger en trivsam atmosfär i rummet. 

– Ljudmiljön i vårt hem är helt fantastisk. Troldtekt-tak skapar en påtaglig harmoni i rummen, och jag kan inte föreställa mig ett mer behagligt sovrum än vårt. När vår lilla dotter får bestämma vad vi ska göra vill hon helst bara vara hemma. Hon kan springa runt och föra oväsen, och det är okej i det här huset. Det har blivit precis det drömhem vi önskade oss, säger Emelie Tolinsson.