Dramatisk inredning

Vallø Mejeri utanför Køge var den industribyggnad som paret bakom inredningsföretaget MAKWäRK Interior Design hade drömt om att förvandla till bostad och arbetsplats.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, arkitekt MAA

Industribyggnaden från 1949 var den perfekta inramningen för den annorlunda inredning som paret Britt Christiansen & Mikkel Küster gillar och är väldigt fokuserade på. Det stora rummet med ett inskjutet våningsplan har kvar det vita kaklet från mejeriperioden. Speciellt karakteristiska är även de stora fönstren som ger ett otroligt ljusinsläpp i rummet. Rummets dramatiska takhöjd och storlek understryks av en inredning som passar den rymliga känslan. Belysningen intar sin plats i rummet med skulpturala lampor och en inbyggd öppen spis som skapar rum i rummet. Det långa matbordet och de stora växterna bidrar också till den dramatiska känslan. Men inredningen är samtidigt fylld av kontraster, vilket gör rummet inbjudande och mysigt med personliga föremål och handplockade möbler.

Spektakulära glastak

Många industriella inslag från mejeriet har bevarats, och Britt Christiansen & Mikkel Küster har använt de historiska detaljerna med stor kreativitet. Det inskjutna våningsplanet utgör en ursprunglig del av mejeriet, där mjölksilor en gång hängde ner genom hål i taket. Hålen har förvandlats till runda glasgolv som ger en fin förbindelse mellan kontoret på övervåningen och bostaden nedanför. Grå Troldtekt har valts som tak i det stora rummet och ger avsevärt bättre akustik i det råa rummet. Troldtekts karaktär passar både industriella utrymmet och tillgodoser även en önskan om att skapa en vänlig atmosfär i huset. I Vallø Mejeri används Troldtekt akustikplattorna med en markerad fas som fint matchar plattornas fogar.