1970-talsstilen lever kvar i villan

I en helrenoverad arkitektritad villa i Viborg lever 1970-talsstilen i bästa välmåga. Köket är grönt, tegelväggarna är råa och rödbruna, och det är högt i tak och bra akustik.

Troldtekt, private home Viborg
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

En kort promenad från Viborg domkyrka och inte långt från skogen och sjön bor Anja Bloch-Hamre med sin sambo Jan Færch. I den helrenoverade villan bor också parets två barn på tre och fem år. Familjen köpte villan 2011, och de har renoverat här och där sedan dess. 2016 var det dags att göra en helrenovering. Man lade nya plankgolv, installerade nya element och monterade Troldtekttak för att skapa en bra akustik i ett hem med många hårda ytor, och hela tiden med en sak i åtanke – att behålla 70-talsandan.

– Vi valde bland annat att bevara det synliga teglet inomhus – här finns nämligen fyra rödbruna tegelpelare som går från golv till tak. Man har även behållit hela kortväggen i både vardagsrummet och köket i rått tegel. Det var ju en av de saker vi föll för med huset, berättar Anja Bloch-Hamre.

Högt till (akustik)taket
I den ursprungliga inredningen i den 225 kvadratmeter stora villan låg matsalen och köket i varsin ände av huset. Det fungerade inte optimalt, så med hjälp av en arkitekt samlade familjen köket och matsalen centralt i huset och öppnade upp till det tillbyggda uterummet.

– Vi ville gärna utnyttja rummen bättre. Därför lyfte vi taket på uterummet i en vinkel, så vi nu har höga fönster ut mot trädgården, som stänger in en massa ljus i vardagsrummet, berättar Anja Bloch-Hamre och fortsätter:

– I och med att vi fick högt i tak fick vi också mer rumseko. Därför valde vi Troldtekttak i hela huset. Akustik betyder mycket för oss eftersom vi tycker om musik och bra ljud. Med Troldtekttaket känns ljudet i rummet runt och mjukt och taket skapar en bra atmosfär i rummen.

Det akustiska valet
När familjen flyttade in i det ursprungliga huset 2011 märkte de tydligt hur rummens olika material påverkade akustiken.

– I vardagsrummet hade man från början en heltäckningsmatta och i köket var det plastgolv och ett glatt tak. Akustiken var mycket bättre i vardagsrummet, där det låg en golvmatta. Vid ombyggnaden tog vi bort de fasta golvmattorna i vardagsrummet och monterade Troldtekttak som gör väldigt mycket för akustiken, berättar Anja Bloch-Hamre och fortsätter:

– Vi kände båda två till Troldtekt på förhand, och vi har vänner som har byggt ett nytt hus med Troldtekttak. Vi märkte hur det fungerade och det underströk bara att Troldtekt var rätt val.

Man har monterat vita Troldtekttak med ultrafin struktur och en fasad kant i hele villan.

Stilen har förts vidare
Från början var det den bruna färgen som dominerade villans inredning: Bruna golv, brunt badrum och brunt kök. Huset andas fortfarande 70-tal, men i en mer uppdaterad och modern version.

– Vi har så långt som möjligt försökt hålla stilen intakt. Vi tyckte egentligen om huset som det var och därför har vi försökt hitta element som passar in. Vi har bland annat valt gröna kökselement med cirkelhandtag som andas en aning 70-tal, berättar Anja Bloch-Hamre.