Husdröm som blev verklighet

Två småbarnsföräldrar i Alingsås har själva ritat och hjälpt till att bygga sitt nya hem. Grå Troldtektplattor var ett naturligt val som passar utmärkt i husets nordiskt minimalistiska stil.

Rebecka Ryting och hennes man hade en gemensam dröm om att rita sitt eget hus i Alingsås – en dröm som blev verklighet 2021. Eftersom båda arbetar som byggingenjörer ville de vara så involverade i projektet som möjligt.

– Vi gjorde ritningarna själva och köpte sedan ett lösvirkeshus från ett lokalt byggföretag. Vi hyrde in alla entreprenörer och köpte själva in en del material. Min man tog ledigt från jobbet för att vara med och bygga huset. Jag var mammaledig med vår son, som föddes en vecka innan det första spadtaget togs, och under byggtiden bodde vi hos min mans föräldrari närheten, säger Rebecka Ryting.

Paret, som har två barn på två månader respektive två år, började bygga huset i januari 2021 och kunde flytta in i juli 2021 – helt enligt tidsplanen.

 

Enkel, nordisk design

Det nybyggda huset i Alingsås, nordväst om Göteborg, är ritat för att smälta in i den natursköna omgivningen. Stora fönsterpartier och altandörrar släpper in dagsljus från alla håll.

Färgskalan är dämpad, med övervägande grå och svarta nyanser, men med vita väggar och varma toner från den genomgående fiskbensparketten.

Rebecka Ryting berättar att de redan från början visste vilken stil de ville ha på arkitektur och inredning:

– Vi ville ha en nordisk, minimalistisk stil, med snygga och bra funktioner som passar en småbarnsfamilj.

 

Troldtekt som genomgående material

Paret valde att installera Troldtekt i alla tak, som en naturlig koppling till den nordiska stilen.

I vardagsrummet med matsalsdel, där taket går upp till nock, har man monterat klassiska Troldtektplattor i grått. Det ger bra akustik och bidrar dessutom till att framhäva träkonstruktionens exponerade takbjälkar.

I resten av huset, bland annat köket som ligger i anslutning till vardagsrummet samt badrummet, har de valt vita Troldtektplattor med integrerad belysning.

– Vi ville ha bra akustik, och med Troldtekt fick vi dessutom snygga tak till ett överkomligt pris. Vi är nöjda med resultatet och våra gäster blir positivt överraskade av den behagliga ljudmiljön, med tanke på att vi ännu inte har så mycket möbler eller textilier som dämpar akustiken, säger Rebecka Ryting.