Familjeliv med hållbara ramar

Villa Grenaa har papper på att enfamiljshuset är det mest hållbara i sitt slag i Danmark. Huset är främst uppfört i PEFC-certifierat trä och certifierat enligt den högsta standarden i DGNB (platina). För familjen började allt med en enkel dröm om ett hus i trä.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik och ett sunt inomhusklimat i privatbostäder
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

När familjen Friis Thaagaard köpte en tomt strax utanför Grenaa på Djursland var det för att bygga ett hus i trä. Under processen ökade ambitionsnivån och drömmen om att bo i en rakt igenom hållbar bostad tog form.
 
– Det verkade dumt att inte bygga hållbart när det går. Det finns stora globala utmaningar runt omkring oss som vi inte kan lösa med ett enda hus, men vi valde att gå i bräschen och bygga ett enfamiljshus som kan bli DGNB-certifierat. På så vis hoppas vi kunna underlätta för andra familjer att bygga hållbart, förklarar Dennis Friis Thaagaard.

Hösten 2020 uppnådde Villa Grenaa som den första privata bostaden i Danmark en DGNB-certifiering – även med högsta utmärkelsen, platina. DGNB, som är en tysk standard, är den mest utbredda certifieringen för hållbart byggande i Danmark. Systemet ser till att huset är hållbart både på social, ekonomisk och miljömässig nivå – under byggprocessen och i det färdiga huset.

Boende bland hälsosamma material

Villa Grenaa, som familjen kallar sitt hus, är ett enplanshus med träklädda ytterväggar och stora panoramafönster. Här finns solceller på taket, lerputsade väggar, ventilationsfönster, värmepump, isolering med träflis och vatten från duschar som återvinns i toaletter och tvättmaskin.

Huset har också ett hållbart tänkande i sin arkitektur, där till exempel takutsprånget hjälper till att hålla värmen inne i huset. Och alla material är noggrant utvalda med tanke på vad de innehåller, hur de produceras och hur de kan återvinnas.

– Vi har utgått från att vi vill omge oss med de bästa materialen, eftersom vi tror att det är bra för vår hälsa. Och vi vet med säkerhet att det ger oss ett hus som känns bra att vistas i. Man kan andas bra här. Det är livskvalitet för oss, säger Dennis Friis Thaagaard.

Alla innertak i huset är klädda med vitmålad Troldtekt, medan familjen har valt svarta Troldtekt akustikplattor till takutsprången som en estetisk finess.

– Troldtekt ger oss marknadens bästa akustik och så gillar vi hur Troldtekt produceras. Akustikplattorna består uteslutande av naturmaterial, de kan återvinnas, och så är det ett stort plus att Troldtekt endast använder certifierat trä, säger Dennis Friis Thaagaard. 

Trä från hållbara skogar

Förutom en DGNB-certifiering är bostaden den första familjevillan i världen som har fått en PEFC-certifiering. Certifieringen används för att bedöma om virket i en byggnad kan spåras tillbaka till hållbart skogsbruk.

I familjevillan har man bland annat använt trä till golvbrädor, väggbeklädnad, isolering med träflis – och Troldtekts akustiktak.

– Allt trä i vårt hus kommer främst från skogar i Norden – och lite från Tyskland. Varje gång vi har fått leveranser av byggmaterial i trä har vi varit tvungna att kolla och dubbelkolla alla följesedlar. Det har inneburit lite jobb, men vi är stolta över att kunna ta täten och flytta in i det första PEFC-certifierade familjehuset, säger Dennis Friis Thaagaard.